Na hlavný obsah

Laparoskopickú operáciu nádoru pankreasu robí na svete len pár chirurgov. Má viaceré výhody

Na Slovensku sa jej venuje lekár z Banskej Bystrice.

Laparoskopickú operáciu nádoru pankreasu robí na svete len pár chirurgov. Má viaceré výhody
Lekári počas operácie. Foto: RTVS

Operácia nádoru pankreasu laparoskopicky – metóda, ktorú na celom svete využíva len niekoľko chirurgov. Na Slovensku sa jej venuje lekár z Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Pri tejto inovatívnej, no technicky náročnej operácii, bol aj štáb RTVS.

Desaťhodinovú operáciu nezhubného nádoru v pankrease podstúpila päťdesiatdeväťročná žena. Operoval ju Igor Slobodník – jeden z mála chirurgov na svete, ktorý využíva laparoskopickú operáciu pankreasu.

Mladého lekára operácia zaujala na stáži v Soule pred siedmimi rokmi. V tom čase neveril, že by ju niekedy zvládol. Najdôležitejšie bolo postupne získať laparoskopické zručnosti. Učil sa aj z videí na internete.

„Táto procedúra už otvorenej chirurgie je veľmi náročná komplexná procedúra, ktorá vyžaduje špecializované centrum na to, aby to mohli vykonávať. Čo sa týka miniinvazívnej chirurgie je to ešte o stupeň náročnejší výkon,“ vysvetlil primár Igor Slobodník.

Laparoskopickej operácii pankreasu sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Dvadsaťpäťročná Barbara Vandlíková podstúpila operáciu touto metódou ako prvá Slovenka. „Našli mi na hlave pankreasu nádor, ktorý bol nezhubný a potrebovali ho dať von. Keby sa to nedá von, v priebehu niekoľkých rokov by to mohlo prerásť do rakoviny. Oddychovala som doma dva týždne a potom som nastúpila do práce,“ priblížila Barbara.

Menšia strata krvi, rýchlejšie zotavenie a kratší pobyt v nemocnici. Minimálna jazva je pre pacienta už len estetický bonus. Na klinike transplantačnej chirurgie v Banskej Bystrici doteraz úspešne operovali ďalších päť pacientov a ani jedinú operáciu nemuseli opakovať klasickým spôsobom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko