Na hlavný obsah

Ľudia mali možnosť darovať krv v Prezidentskom paláci. Darovanú krv niekto potrebuje každé dve sekundy

Prezidentská kvapka krvi sa konala po štvrtý raz.

Ľudia mali možnosť darovať krv v Prezidentskom paláci. Darovanú krv niekto potrebuje každé dve sekundy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Každé dve sekundy potrebuje niekto darovanú krv. Hovoria to štatistiky. Budúci týždeň si pripomenieme Svetový deň darcov krvi (14. 6.). Ľudia sa však mohli zapojiť už v piatok (9. 6.). Prezidentská kvapka krvi sa konala po štvrtý raz.

Jana sa rozhodla darovať krv po prvý raz. Inšpirovala ju kolegyňa. „Nikdy nevieme, kedy ju budeme potrebovať my, môže sa hocičo stať a vždy je dobré mať zásoby krvi“ vyhlásila prvodarkyňa Jana Kmecová.

Naopak, Dušan Vrbík daroval krv už po stý raz. Svoj prvý odber absolvoval ako 18-ročný, keď bol na vojenčine. Odvtedy sa o svoji krv delí pravidelne. „Je to šľachetná myšlienka a treba, aby každý pomáhal. Ja sa snažím takýmto spôsobom,“ vyhlásil.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

„Každého darcovského dňa u nás v paláci sa zúčastnilo vyše 50 ľudí. Z toho viac ako 10 prvodarcov, čo je veľmi fajn. Motivuje to úplne nových ľudí prísť na takúto výnimočnú udalosť – na odber krvi, ktorí môže zachrániť ľudské životy,“ skonštatovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Darcov nie je nikdy dosť

Viac darcov krvi rovná sa viac krvných zásob. Počas pandémie mala Národná transfúzna stanica krvi málo. Dnes je situácia opäť stabilizovaná.

„Pravidelne na naše pracoviská chodí mesačne okolo 8 až 9-tisíc darcov krvi. Zásoby sú teraz neporovnateľné s tým, ako to bolo počas covidu. Evidujeme hraničný stav, čo sa týka negatívnych krvných skupín. Prejavuje sa to práve preto, že ich je len 15 percent v populácii,“ priblížila riaditeľka marketingu Národnej transfúznej služby Martina Frigová.

Aj keď sa situácia aktuálne stabilizovala, darcov krvi nie je nikdy dosť, pretože v nemocničných zariadeniach sa stále nájdu pacienti, ktorí krv akútne potrebujú.

„Nikdy nevieme, akých pacientov s akou krvnou skupinou hospitalizujú v nemocničných zariadeniach. Vždy hovoríme, že každý, kto je zdravý, má chuť a chce prísť, aby prišiel a svoju krv daroval,“ zdôraznila Frigová.

Darovať krv budete môcť aj v stredu 14. júna počas Svetového dňa darcov krvi. Národná transfúzna služba otvorí svoje pracoviská vo viacerých mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko