Na hlavný obsah

Množia sa pochybnosti o tom, kde je Putin. Špekuluje sa, že odišiel z Moskvy

Podľa záznamov vládne stroje z Moskvy zamierili smerom k Petrohradu. 

Množia sa pochybnosti o tom, kde je Putin. Špekuluje sa, že odišiel z Moskvy
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin je v Kremli a pracuje tam. Uviedla s odvolaním sa na jeho hovorcu Dmitrija Peskova ruská agentúra RIA Novosti. Putin v sobotu (24. 6.) dopoludnia v televíznom vystúpení označil za zradu Ruska ozbrojenú vzburu súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny.

Jej bojovníci obsadili juhoruský Rostov na Done a zrejme mieria smerom k Moskve. V ruskej metropole aj priliehajúcej Moskovskej oblasti platí od rána režim protiteroristickej operácie.

Svoj prejav k ruským občanom Putin dopoludnia predniesol v miestnosti bez okien. Za stojacim prezidentom bol vidieť len pracovný stôl a dve ruské vlajky. Vo vystúpení sľúbil vzburu potlačiť.

Ruským internetom sa potom začali šíriť špekulácie o mieste jeho pobytu. Založené sú okrem iného na sledovaní ciest lietadiel a vrtuľníkov ruskej prezidentskej letky.

Podľa záznamov serveru Flightradar vládne stroje z Moskvy zamierili smerom k Petrohradu. Spravodajský portál Nexta zaznamenal, že Putinovo špeciálne upravené lietadlo Il-96-300PU, ktoré je vybavené na riadenie ruských ozbrojených síl, odštartovalo z Moskvy o 14:16 tamojšieho času (13:16 SELČ). Smerovalo na Petrohrad, stroj ale o svojej polohe prestal informovať v blízkosti mesta Tver.

Nexta pripomína, že v okolí je jedna z Putinových rezidencií. Ukrajinské zdroje na sociálnej sieti Telegram uvádza, že lietadlo zrejme pristálo na vojenskej základni Chotilovo asi na pol cesty medzi Moskvou a Petrohradom.

Ruskí blogeri začali dopoludnia spomínať tiež to, že z Moskvy odišiel zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady a ruský exprezident Dmitrij Medvedev s rodinou. Tiež jeho sekretariát ruským agentúram následne oznámil, že politik, ktorý je známy svojimi ostrými vyjadreniami na adresu Západu, je aj so svojimi spolupracovníkmi „v zamestnaní a plní svoje povinnosti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet