Na hlavný obsah

Vagnerovci sa blížia k Moskve. Postúpili do Lipecka, uvádza BBC

Mesto leží asi 400 kilometrov južne od Moskvy.

Vagnerovci sa blížia k Moskve. Postúpili do Lipecka, uvádza BBC
Ilustračná snímka - členovia Vagnerovej skupiny v meste Rostov nad Donom. Foto: Profimedia

Žoldnierske jednotky súkromnej Vagnerovej skupiny už dorazili do Lipecka a obsadili tam vojenské zariadenia, uvádza BBC. Mesto leží medzi Moskvou a Voronežou, asi 400 kilometrov južne od Moskvy. Gubernátor Lipeckej oblasti vyzval obyvateľov, aby nevychádzali von a nikam necestovali.

„Situácia je pod kontrolou, žiadame o pochopenie zo strany všetkých obyvateľov oblasti,“ uviedol úrad gubernátora na Telegrame.

Agentúra TASS napísala, že mimo prevádzky je všetka verejná doprava z Lipecka do Voroneže aj linky, ktoré cez Lipeck prechádzajú.

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny v sobotu (24. 6.) obsadili mesto Rostov na Done na juhu Ruska, uviedol ich šéf Jevgenij Prigožin, ktorý pohrozil presunom jednotiek k Moskve. Podľa správ médií už kolóny vagnerovcov prešli Voronežou.

Blokujú účty vagnerovcov na sociálnych sieťach

Ruský regulátor mediálneho trhu Roskomnadzor na sociálnej sieti VKontakte obmedzil prístup k účtom a skupinám spojeným so žoldnierskou Vagnerovou skupinou. Informovala o tom agentúra TASS.

Úrad tiež blokuje pripojenie na internet v oblastiach, kde prebiehajú „protiteroristické operácie“, ktorých cieľom je žoldnierov zastaviť.

„Obmedzili sme prístup k viacerým zdrojom v snahe zabrániť šíreniu výziev k účasti na ozbrojenom povstaní,“ uviedol Roskomnadzor. Úrad tiež komentoval výpadky sociálnej siete telegram. Podľa spravodajského serveru Meduza ich vysvetlil obmedzeným prístupom k internetu tam, kde sa ruské ozbrojené sily proti vzbúrencom rozhodli zakročiť.

Už v sobotu (24. 6.) ráno najmenej päť ruských telekomunikačných spoločností poskytujúcich internetové služby začalo v Rusku blokovať platformu Správy Google, napísal denník The New York Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet