Na hlavný obsah

Na úteku je rekordný počet ľudí. Pribúdajú krízy, no nie riešenia, tvrdí vysoký komisár OSN pre utečencov

V súčasnosti je na úteku 110 miliónov ľudí.

Na úteku je rekordný počet ľudí. Pribúdajú krízy, no nie riešenia, tvrdí vysoký komisár OSN pre utečencov
Na archívnej snímke tri Ukrajinky s kuframi. Foto: TASR/AP

Počet utečencov a nútene vysídlených osôb vo svete dosiahol rekordnú úroveň. V súčasnosti je na úteku približne 110 miliónov ľudí. Dve tretiny z nich vo vlastných krajinách, uviedol v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Informovala o tom agentúra DPA.

UNHCR vo výročnej správe žiada väčšie úsilie v boji proti príčinám úteku ľudí z domovov i zvýšenie podpory pre nich. V júni 2022 registrovala celosvetovo asi 100 miliónov utečencov.
Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi označil tieto čísla za katastrofálne. „Je to obžaloba stavu nášho sveta,“ vyhlásil s tým, že pribúdajú krízy, nie však riešenia. V uplynulom roku sa skončil útek v rámci vlastnej krajiny pre 5,7 milióna ľudí, no len 340.000 utečencov sa vrátilo do vlasti zo zahraničia.

Úrad zverejnil v stredu (14. 6.) aktuálne evidované počty utečencov. Vo výročnej správe sa už venuje situácii počas minulého roka. V roku 2022 podľa správy spustila ruská invázia na Ukrajinu najrýchlejšiu utečeneckú vlnu od druhej svetovej vojny. Koncom roka sa mimo domova, v rámci Ukrajiny alebo v zahraničí, nachádzalo asi 5,7 milióna Ukrajincov.

V závere vlaňajška bolo celosvetovo 108,4 milióna ľudí na úteku pred prenasledovaním, vojnou, násilím, porušovaním ľudských práv a následkami klimatickej zmeny. Bolo to o 19,1 milióna ľudí viac ako rok predtým.

Takmer tretina vysídlených utiekla do zahraničia. Dve tretiny z týchto ľudí boli v krajinách s nízkymi alebo strednými príjmami, prevažne v susedných štátoch v nádeji na skorý návrat do vlasti.

Je mýtom, že utečenci sa usilujú dostať najmä do bohatých krajín napríklad v Európe alebo Severnej Amerike, zdôraznil Grandi. Koncom roka 2022 sa ich najviac nachádzalo v Turecku, nasledovali Irán, Kolumbia a Nemecko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet