Na hlavný obsah

Nebezpečná kliešťová encefalitída je na vzostupe. Najvhodnejšou prevenciou je očkovanie

Závažné ochorenie môže mať vážne následky.

Nebezpečná kliešťová encefalitída je na vzostupe. Najvhodnejšou prevenciou je očkovanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku sa v posledných týždňoch množia prípady kliešťovej encefalitídy. Toto závažné ochorenie môže spôsobiť trvalé zdravotné následky a v niektorých prípadoch aj smrť. Podľa lekárov a epidemiológov je jediným riešením očkovanie.

Od mája tohto roku zaznamenali na oddelení infektológie v Roosveltovej nemonici v Banskej Bystrici jedenásť prípadov kliešťovej encefalitídy. Aktuálne ležia v nemocnici piati pacienti s vážnejším priebehom, z toho jeden v ohrození života. Toto ochorenie má pritom na začiatku len príznaky bežnej chrípky.

„Zvýšené teploty, bolesti hlavy, únava, slabosť, malátnosť. Po troch, štyroch až šiestich dňoch tieto ťažkosti ustúpia, pacient sa cíti dobre a časti pacientov nastupuje potom druhá fáza kliešťovej encefalitídy väčšinou už so závažnejším priebehom,“ uviedla primárka oddelenia infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Diana Vološinová.

Rastúcemu množstvu prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Nakaziť sa môže človek po prisatí kliešťa alebo po konzumácii nepasterizovaných mliečnych výrobkov. Takéto prípady sú podľa infektológov častejšie.

„Keď je to tepelne neopracovaný produkt, ktorý môže pochádzať od oviec alebo kôz, tak by sa teoreticky mohol nakaziť, ak je, samozrejme, kontaminovaný vírusom kliešťovej encefalitídy,“ skonštatoval riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Martin Chudý.

Pri vyťahovaní kliešťa treba dbať na správny postup. V žiadnom prípade sa nemôžu používať krémy, alebo oleje, kliešť by sa totiž začal dusiť a infekciu by mohol rýchlejšie rozniesť.

„Kliešť je vlastne prilepený, doslova prilepený ku koži, preto ho treba najprv odlepiť. Treba ho chytiť pinzetou tesne nad kožou za hlavičkou, kde sa začne vykyvovať do strán, tak by sa mal odlepiť a následne by sa mal kolmo vytiahnuť,“ vysvetlila epidemiologička RÚVZ Banská Bystrica Jana Kerlik.

Prevencia v očkovaní

V prírode sa človek môže chrániť pomocou repelentov a vhodného oblečenia. Najvhodnejším preventívnym opatrením je však podľa odborníkov očkovanie.

„Samotné očkovanie pozostáva z troch dávok. Plná imunita alebo plná ochrana organizmu nastupuje po druhej dávke,“ priblížila Kerlik.

„V posledných rokoch vidíme vzostup záujmu o očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ale stále je to ešte nedostatočný počet,“ dodala Vološinová.

Epidemiológovia pozorujú na Slovensku dlhodobo rastúci výskyt kliešťovej encefalitídy. V roku 2022 zaznamenali viac ako 200 prípadov, čo bolo najviac za posledných 60 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko