Na hlavný obsah

Nedávne intenzívne dažde potrápili budovu banského múzea v Banskej Štiavnici. Stále nie je pod strechou

Nešťastie však prinieslo aj zaujímavé odhalenia.

Nedávne intenzívne dažde potrápili budovu banského múzea v Banskej Štiavnici. Stále nie je pod strechou
Ilustračná snímka zhorenej strechy budovy banského múzea v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

Štátna budova banského múzea v Banskej Štiavnici známa ako Berggericht od marcového požiaru stále nie je pod strechou. Práce spomaľujú verejné obstarávania. Pritom vedľajšia základná umelecká škola, ktorá patrí mestu, má dočasné prekrytie už niekoľko týždňov.

Oheň a voda na hasenie zasiahli v Banskej Štiavnici Berggericht aj základnú umeleckú školu. Nedávne intenzívne dažde už potrápili len Berggericht. Národná kultúrna pamiatka bude mať dočasné prekrytie hotové zrejme až o dva mesiace.

„Požiadala som predsedu Úradu pre verejné obstarávanie, aby nám umožnili skrátenie dlhých procesov,“ priblížila primátorka mesta Banská Štiavnica Nadežda Babjaková.

Samospráva tak zabezpečila zhotoviteľa strechy bez verejného obstarávania cez takzvané priame rokovanie. A je prekrytá už niekoľko týždňov. Múzeum však patrí pod ministerstvo životného prostredia a je závislé od peňazí zo štátneho rozpočtu.

„My sme tento postup zvoliť nemohli, lebo sme v tej dobe nedisponovali finančnými prostriedkami. Preto sme museli pristúpiť k verejnému obstarávaniu až následne k realizácii,“ vysvetlila riaditeľka Múzea Banská Štiavnica Zuzana Denková.

Obstarávať tak museli najskôr firmu na odstránenie pôvodnej plechovej strechy. Teraz hľadajú firmu na vybudovanie dočasného prestrešenia. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie však aj po skončení mimoriadnej situácie mohli práce zadať bez zdĺhavého verejného obstarávania.

„Priame rokovacie konanie nemusí byť realizované počas vyhlásenej mimoriadnej situácie, musí však prebehnúť bezprostredne vo vzťahu k tejto situácii a za predpokladu, že nie je možné z časových dôvodov realizovať štandardnú súťaž,“ vysvetlil hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Jozef Gabík.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Nešťastie prinieslo zaujímavé odhalenia

Vedenie na ministerstve sa medzitým vymenilo. Na otázku, prečo nekonali tak rýchlo ako samospráva, nové vedenie odpovedať nevie. „Pre minimalizáciu možných škôd na múzeu je nevyhnutnosť, aby sa postupovalo bez zbytočných odkladov. Proces verejného obstarávania sa tak ukončí v najbližších dňoch. S prácami sa začne po podpise zmluvy medzi múzeom a zhotoviteľom,“ priblížilo ministerstvo.

Podľa riaditeľky však napriek tejto zlej situácii, nešťastie prinieslo aj zaujímavé odhalenia. Voda z hasenia odkryla na stenách a podlahách pôvodné architektonické vrstvy, ktoré počas socializmu zakryli neodborné zásahy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny