Na hlavný obsah

Planetárium sa v Bratislave zatiaľ nepostaví. Namiesto neho pribudne verejný park

Časom by však mohlo pribudnúť na vhodnejšom mieste.

Planetárium sa v Bratislave zatiaľ nepostaví. Namiesto neho pribudne verejný park
Na snímke zbúraná plocha po bývalom Parku kultúry a oddychu (PKO) na Dvořákovom nábreží. Foto: TASR/Michal Svítok

Plánované planetárium a mediatéka na nábreží Dunaja v Bratislave nebudú. Rozhodlo o tom vo štvrtok (28. 6.) bratislavské mestské zastupiteľstvo. Po viac ako 2,5-hodinovej diskusii schválilo úpravu dohody s developerom týkajúcu sa záväzku za pozemky pod bývalým Parkom kultúry a oddychu (PKO).

Kompenzácia, ktorá pôvode pozostávala zo záväzku pre developera na vybudovanie a prevádzkovanie 30 rokov planetária a mediatéky, má mať po novom finančnú podobu.

Má ísť o sumu takmer 11 miliónov eur spolu so záväzkom vybudovať na nábreží, na mieste, kde sa malo pôvodne vybudovať planetárium a mediatéka, verejný park. Financie však hlavné mesto nedostane hneď a naraz.

Prvá časť vo výške dvoch miliónov eur sa má mestu „darovať“ vo forme projektovej dokumentácie pre projekty Plató Staromestská a Živé námestia.

Vyplatenie sumy 8,18 milióna eur má splatnosť do troch rokov od právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia na najneskôr skolaudovanú stavbu zo stavieb v rámci projektu River Park II alebo uplynutím troch rokov od nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia tej stavby, u ktorej právoplatnosť stavebného povolenia nastane najneskôr.

Mestské zastupiteľstvo zároveň poverilo primátora Bratislavy Matúša Valla, aby s kompetentnými inštitúciami, ako sú univerzity v hlavnom meste či Slovenská akadémia vied (SAV), rokoval o podpore vybudovania nového centra, ktorého súčasťou by malo byť aj planetárium.

Z financií, ktoré mesto dostane, sa majú vyčleniť aj peniaze na overovaciu štúdiu pre vznik planetária na vhodnejšom mieste. Rovnako sa má urobiť overovacia štúdia pre adekvátnu náhradu za zbúrané PKO.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Natália Krížová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny