Na hlavný obsah

Potravinové šeky zrejme nebudú. Štát stále nevie, ako pomôže ľuďom s drahými potravinami

Ceny potravín nebudú zastropované, ani im neznížia DPH.

Potravinové šeky zrejme nebudú. Štát stále nevie, ako pomôže ľuďom s drahými potravinami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Z potravinových šekov pre chudobnejších ľudí zrejme nič nebude. Ministerstvo práce tvrdí, že pre sociálne slabšie skupiny pripravilo iné opatrenia. Ani po niekoľkých kolách rokovaní medzi odborníkmi nemá štát riešenie, ako pomôže ľuďom s drahými potravinami.

Vysoké cenovky v obchodoch chcel riešiť nový minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš ako svoju prioritu. Nasledovali týždne rokovaní s obchodníkmi, potravinármi aj finančníkmi. No riešenie žiadne.

„Zhodli sme sa, že pokiaľ by mala byť nejaká finančná podpora, tak naozaj pre tú najviac odkázanú skupinu,“ uviedol Bíreš.

„Naše ministerstvo nerobí cenovú politiku a hlavne cenotvorbu potravín. My sme mali záujem, že sme to koordinovali,“ dodal minister.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Barbora Šišoláková:

Konkrétny návrh mal pripraviť rezort práce. Ten však tvrdí, že sociálne slabším ľuďom už pomáha dosť. Pripomína napríklad tri kolá 100-eurových jednorazových dávok alebo potravinové balíky.

„Od konca mája 2023, realizujeme už druhé kolo distribúcie potravinových a hygienických balíčkov, ktoré smerujú k rodinám s nezaopatrenými deťmi, ktoré sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi. Ide o pomoc v celkovej výške 7,8 miliónov eur,“ zdôraznila hovorkyňa ministerstva práce Kristína Korenková.

Žiadne zastropovanie ani znížená DPH

„Požiadali sme rezort práce aby tieto údaje poskytol a na základe toho vláda rozhodla, či takzvané podpory, ktoré prebiehajú, sú dostatočné alebo ich treba navýšiť,“ povedal Bíreš. Vláda by to mohla posúdiť do dvoch týždňov.

Jediné, čo minister Jozef Bíreš potvrdil je, že ceny potravín nebudú stropovať, ani im neznížia DPH.

„Na tomto stretnutí sa všetci účastníci zhodli na tom, že prijatie radikálnych regulačných opatrení nie je pre nás cestou. Maďarsko ktoré prijalo reguláciu marží malo infláciu až 39 percent. To znamená, že iné ceny vyletia hore a v konečnom dôsledku spotrebiteľ nemá riešenie,“ upozornil prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko