Na hlavný obsah

Ročne sa rozvádza 40 percent manželstiev. Na proces zvyčajne doplatia deti, tvrdí detský komisár

Proces vnímajú a vplýva na ich psychické zdravie.

Ročne sa rozvádza 40 percent manželstiev. Na proces zvyčajne doplatia deti, tvrdí detský komisár
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Viac ako 50 percent podnetov, ktoré dostáva Úrad komisára pre deti, sú problémy najmenších po rozvode rodičov. Štatistiky uvádzajú, že ročne sa rozvádza zhruba 40 percent manželstiev, pričom ich deti majú v čase rozvodu menej ako 18 rokov.

Rozvod zvyčajne znamená, že deti strácajú každodenný kontakt s jedným rodičom, najčastejšie s otcom, konštatuje komisár pre deti Jozef Mikloško. Spory o starostlivosť o dieťa podľa neho trvajú niekedy roky.

Deťom po rozvodoch sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

„Je tu množstvo dlhodobo sa vlečúcich rozvodov, niekedy trvá rozvod dvanásť rokov, kde sa rodičia rýchlo dohodnú na majetku. Na situácii s deťmi sa nevedia dohodnúť a doslova si robia zle. Deti trpia a skončia v starostlivosti lekárov. To je už naozaj je situácia veľmi zlá, dieťa je nástrojom pomsty,“ uviedol.

V najhoršom prípade skončí dieťa u psychiatra, v lepšom v psychologickej poradni. „Psychológ je nestranným človekom. Snaží sa dieťaťu pomôcť, snaží sa s ním hľadať spôsoby, ako zvládať situácie s otcom, s mamou, ako si zvyknúť na tú novú situáciu,“ vysvetlila psychologička z internetovej poradne IPčko Marta Marošová.

Pri rozvodoch môže pomôcť mediácia

Keď sa prípady roky vlečú na súdoch a riešenie neprichádza, pomôcť môže rodičom aj mediácia. Predsedníčka Asociácie rodinných mediátorov Bronislava Švehláková hovorí, že majú veľa podobných prípadov.

„Najčastejšie spory, s ktorými sa stretávajú rodinní mediátori v rámci tejto rodinnej agendy, sú spory zväčša rodičov ohľadom maloletých detí. Či už sa to týka rozvodov alebo rozchodov,“ povedala.

Psychologička Marta Marošová zdôrazňuje, že požiadať deti, aby si vybrali, ktorého rodičia majú radšej alebo s ktorým rodičom by chceli bývať, nie je vhodné. Podľa nej deti, ktoré sa ocitnú v takejto situácii, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať depresie a úzkosti. Niektoré deti v tínedžerskom veku sa obracajú aj na IPčko.

„U nás v IPčku, hlavne na chatovom poradenstve, deti naozaj vyhľadávajú tú pomoc. Potrebujú sa vyrozprávať z ťažkej situácie, ktorú doma prežívajú. Napíšu nám na ten chat, že moji rodičia sa rozvádzajú, čo poviem kamošom alebo čo teraz, ja budem dieťa z rozvedenej rodiny,“ opísala.

Anonymná internetová poradňa je pre tieto deti často prvou voľbou a mnohým už tamojší odborníci pomohli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál