Na hlavný obsah

Slováci žijúci v zahraničí už môžu požiadať o voľbu poštou. Po novom aj prostredníctvom aplikácie

Urobiť tak môžu len do 9. augusta.

Slováci žijúci v zahraničí už môžu požiadať o voľbu poštou. Po novom aj prostredníctvom aplikácie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slováci, ktorí žijú v zahraničí majú viac možností, ako voliť v septembrových predčasných voľbách. V posledných parlamentných voľbách svoj hlas odovzdalo takmer 49-tisíc ľudí.

Voliť v parlamentných voľbách budú aj občania Slovenska žijúci v zahraničí. Pre tých bez trvalého pobytu na Slovensku, bude voľba poštou jediná možnosť. Po novom sa o ňu dá požiadať aj elektronicky prostredníctvom aplikácie.

„Akonáhle sme ju spustili a ja som opustila dvere kancelárie, zaznamenali sme už prvú občianku z Belgicka, ktorá o voľbu poštou zažiadala. Vidíme, že záujem je enormný, zrejme čakali, kedy aplikáciu spustíme,“ uviedla riaditeľka odboru volieb, ref. a polit. strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Počet Slovákov, ktorí mali o parlamentné voľby záujem, sa v posledných voľbách strojnásobil. Pred tromi rokmi svoj hlas odovzdalo bezmála 49-tisíc zahraničných Slovákov.

„Všetci, ktorí žijeme alebo pôsobíme v zahraničí máme iné pohľady na veci. Stretli sme sa s rôznymi kultúrami, zažili sme funkčný štát verejnej služby a všetko toto mohlo byť inšpiráciou pre Slovensko, ktorú by mohli využiť,“ hovorí predseda OZ Srdcom doma Samuel Zubo.

Slováci, ktorí žijú v zahraničí, s trvalým pobytom na Slovensku, môžu prísť voliť aj osobne alebo požiadať o hlasovací preukaz.

„Hlasovacie preukazy sa v týchto voľbách budú vydávať o niečo neskôr. Až potom ako uplynie možnosť hlasovať poštou zo zahraničia, aby niekto, kto bude voliť poštou, nemohol požiadať o hlasovací preukaz,“ vysvetlila Chmelová.

Slováci, ktorí chcú požiadať o voľbu poštou, tak môžu urobiť len do 9. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet