Na hlavný obsah

Štát podporí vedu a výskum. VAIA spustila výzvu za 90 miliónov eur

Chce podporiť transformáciu kľúčové sektory ekonomiky.

Štát podporí vedu a výskum. VAIA spustila výzvu za 90 miliónov eur
Na snímke generálna riaditeľka Výskumnej a inovačnej autority (VAIA) Úradu (ÚV) SR Michaela Kršková. Foto: TASR/Martin Baumann

Výskumná a inovačná autorita (VAIA) Úradu vlády SR spustila výzvu na na podporu výskumu, vývoja a inovácií. Spustia ju vo výške 89,94 milióna eur.

Má za cieľ transformovať kľúčové sektory ekonomiky, podporiť ich rozvoj, prepojiť aktérov z inovačného ekosystému, akademický sektor, organizácie výskumu a vývoja so súkromným sektorom a s inovatívnymi partnermi zo zahraničia.

„Zároveň chceme podporiť preberanie medzinárodných štandardov a najlepšej praxe so zahraničia. Aj preto bude musieť byť súčasťou konzorcia minimálne jeden excelentný zahraničný partner,“ uviedol predseda vlády SR Ľudovít Ódor.  

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková vníma vývoj a inovácie ako kľúčové oblasti pre budovanie konkurencieschopnosti Slovenska. „Najbližšie týždne a mesiace budú preto bohaté na inovačné výzvy. K už vyhláseným šiestim výzvam, pribudne ďalších 15 za vyše 300 miliónov eur,“ dodala.

Výber a proces hodnotenia projektov stavajú na medzinárodnej úrovni a prebiehať bude v angličtine. „Od tohto spôsobu hodnotenia očakávame podstatné skvalitnenie procesu výberu tých najlepších projektov, zvýšenie transparentnosti, ako aj predchádzanie konfliktu záujmov,“ uzavrela Michaela Kršková, generálna riaditeľka VAIA.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika