Na hlavný obsah

Tajná služba zrušila trestné stíhanie žoldnierov z Vagnerovej skupiny

Upustili od konania, odôvodnila svoje rozhodnutie.

Tajná služba zrušila trestné stíhanie žoldnierov z Vagnerovej skupiny
Vojaci Vagnerovej skupiny a ich veliteľ (uprostred s vlajkou v ruke) Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok (27. 6.) oznámila, že sťahuje obvinenia voči bojovníkom ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny z organizovania ozbrojenej vzbury. Informovala o tom agentúra AFP.

„Trestné stíhanie začaté v spojitosti s ozbrojeným povstaním súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny bolo uzavreté,“ uviedla FSB vo vyhlásení, ktoré sprostredkovali ruské médiá.

FSB rozhodnutie odôvodnila tým, že účastníci ozbrojenej vzbury upustili od konania, ktoré priamo mierilo na spáchanie trestného činu.

FSB začala vyšetrovanie v piatok (23. 6.) po oznámení šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina, že organizuje „pochod spravodlivosti“ na Moskvu v snahe zosadiť ruské vojenské vedenie.

V sobotu (24. 6.) večer však oznámil, že svojim žoldnierom nariadil otočiť sa späť do táborov na Ukrajine, keď bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy.

Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že pripravuje prevzatie vojenského vybavenia patriaceho žoldnierskej Vagnerovej skupine. Ťažké vojenské vybavenie majú odovzdať jednotkám ruskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet