Na hlavný obsah

Teraz ma čaká už len tvrdá práca, vraví šestnásty muž vstupného draftu Honzek

Verí, že keď bude na sebe tvrdo pracovať, tak dostane šancu.

Teraz ma čaká už len tvrdá práca, vraví šestnásty muž vstupného draftu Honzek
Samuel Honzek s predstaviteľmi Calgary Flames na drafte do NHL Foto: TASR/AP

Hokejové Slovensko má opäť dôvod na radosť. V prvom kole vstupného draftu do NHL 2023, ktorý je tento rok nabitý mimoriadnou kvalitou, siahli profiligové kluby až po dvoch hráčoch spod Tatier.

Ako desiate v poradí zaznelo meno centra Dalibora Dvorského, o šesť kôl neskôr si prebral symbolický dres z rúk zástupcov Calgary Flames útočník Samuel Honzek. Ten sa stal celkovou prvou draftovou voľbou Flames v draftovej edícii 2023.

„Myslím si, že možno keby som nemal zranenie, tak by som si trocha polepšil a zamkol vyššiu pozíciu. Som však spokojný,“ začal svoje hodnotenie pre RTVS Honzek, ktorý narážal aj na jedno zo zranení, ktoré ho zabrzdilo v rozbehnutej sezóne na prelome rokov počas MS 2023 do dvadsať rokov.

Pozrite si rozhovor z dielne RTVS so Samuelom Honzekom:

Aj napriek možnosti hrať mužský hokej za Trenčín, sa Honzek počas predchádzajúceho leta rozhodol odísť do Kanady, pretože chcel byť viac na očiach skautov.

V tíme Vancouver Giants, ktorý pôsobí v jednej z troch hlavných kanadských junioriek (WHL), sa hneď od svojho príchodu stal jedným z kľúčových mužov.

„Úprimne, pred tým, ako som prišiel do Vancouveru, tak som nebol ani v prvom, druhom či treťom kole. Bol som niekde v štvrtom až piatom. Až neskôr sa v rankingu začalo ukazovať, že by si ma mohli zvoliť v prvom či druhom kole. Byť vybratý ako šestnásty zo všetkých hráčov z celého sveta je niečo neskutočné,“ teší sa najnovší prospekt Calgary.

Ešte pred samotným draftom bol Honzek jedným zo šiestich Slovákov, ktorí dostali pozvánku na NHL Draft combine. V americkom Buffale sa počas týždňa okrem fyzickým testov a lekárskych prehliadok stretol aj so zástupcami jednotlivých klubov.

„Bolo to niečo neskutočné. Až neskôr som začal tušiť, že by si ma mohlo vybrať práve Calgary. Potom mi aj povedali, že ma fakt chceli a dali mi vyrobiť dres s vlastným menom,“ priznal 18-ročný útočník pre portál Hockey Slovakia.

Calgary Slovákov až tak neláka

Na rozdiel od 11 Slovákov, ktorí doteraz pôsobili v Dvorského Blues, v Honzekovom Calgary je ich zastúpenie podstatne menšie. Na juhu kanadskej provincie Alberta hrávali Ronald Petrovický, Róbert Döme a Marek Hrivík. Petrovický nastúpil do 107 duelov, Hrivík do troch a Döme len do jediného. Na drafte siahli Flames aj po Igorovi Libovi či Róbertovi Švehlovi. Pri oboch však v kolonke štartov svieti nula.

V súčasnosti je súčasťou Flames Adam Rúžička, ktorého tím draftoval ešte v roku 2017. Počas troch ročníkov odohral dokopy 75 stretnutí. O rok neskôr si plamene vybrali Marina Pospíšila, ktorý zatiaľ nedostal príležitosť v najprestížnejšej lige sveta. „S Adamom sme sa ešte nespojili. Možno mu napíšem. Určite sa uvidíme čoskoro,“ povedal pre oficiálnu stránku SZĽH Honzek.

Ten sa v Calgary nestretne len s Ružičkom, ale aj s novým kormidelníkom kanadského mužstva. Plamene sa po sezóne rozhodli pre zmenu. Darryla Suttera nahradil na pozícii hlavného kouča 47-ročný Ryan Huska.

„Som spokojný. Calgary je skvelá organizácia. Už teraz sa neviem dočkať. Môj prvý dojem bol super. Myslím si, že sú fakt radi, že ma dostali. Mám sa na čo tešiť. Keď budem na sebe pracovať, tak určite dostanem šancu a je len na mne ako ju využijem. Už zajtra sa mám stretnúť s development koučom, ktorý má chce vidieť. “ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport