Na hlavný obsah

Testy potvrdili prítomnosť ďalších nebezpečných látok v areáli závodu Chemko Strážske

Objavili tam arzén a chróm.

Testy potvrdili prítomnosť ďalších nebezpečných látok v areáli závodu Chemko Strážske
Areál závodu Chemko Strážske. Foto: RTVS

V areáli závodu Chemko Strážske okrem iných nebezpečných látok odborníci najnovšie potvrdili aj nebezpečný arzén a chróm. Lokalít s envirozáťažami sú po Slovenku stovky. Vyzerá to tak, že o väčšinu európskych peňazí, ktoré sa mohli na ich sanáciu použiť, Slovensko definitívne prišlo.

V Chemku Strážske vyrábali desaťročia olejovité kvapaliny známe ako PCB látky či výbušniny. Nebezpečné odpady z výroby ukladali priamo v areáli. Testy prekročili maximálnu povolenú hranicu koncentrácie ťažkých kovov.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ingrid Drozdíková:

„Namerali sme 187 – 2 000. To nikto nemeral, čiže tu je veľký obsah chrómu a arzénu. Kedysi tu vyrábali germánium a odpadný produkt niekde z filtračnej zložky bol arzén, tak tento sem navozili,“ priblížil Ladislav Štibrányi z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

„Tieto ťažké kovy majú následky veľmi neskoro. Len nikto ešte nezistil, že aká dávka je nebezpečná,“ vysvetlil prednosta Klinky pracovného lekárstva a toxikológie Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava Igor Bátora.

Problémov je viac

S Chemkom súvisí aj odkalisko v dedine Poša, kam roky vytekala voda zo závodu z často nefungujúcej čistiarne odpadových vôd. Nedávno robil Prešovský samosprávny kraj (PSK) v odkalisku prieskum.

„Aj keď sa v odkalisku potvrdili nebezpečné látky, ktoré nateraz nepredstavujú ohrozenie životného prostredia, môže sa to zmeniť v prípade, že sa s odkaliskom bude manipulovať,“ povedala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Problémov pri odstraňovaní starých environmentálnych záťaží je mnoho. „Zlý manažment, zlá legislatíva, nedostatočná aktivita zodpovedných osôb vyústili do toho, že v končiacom sa programovom období malo Slovensko k dispozícii viac ako 225 miliónov eur,“ priblížil predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy.

Európske peniaze sa mali využiť na odstránenie environmentálnych záťaží. Z celkovej sumy však už 120 miliónov eur prepadlo nenávratne, tvrdí Andrassy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny