Na hlavný obsah

Ukrajina, Česko a Slovensko sa dohodli na spolupráci v starostlivosti o bojové vozidlá

Detaily spresnia neskôr.

Ukrajina, Česko a Slovensko sa dohodli na spolupráci v starostlivosti o bojové vozidlá
Na snímke je tank v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok (16. 6.) oznámil podpísanie deklarácie so zástupcami Česka a Slovenska o možnej budúcej spolupráci pri nákupe a údržbe bojových vozidiel pechoty. 

Ako Reznikov uviedol na twitteri, dokument podpísali česká ministerka obrany Jana Černochová a jej slovenský kolega Martin Sklenár.

Stretnutie troch ministrov sa uskutočnilo na okraj piatkovej schôdzky Kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorá sa konala v Bruseli. „Detaily budú spresnené neskôr. Avšak ide o dôležitý krok v spolupráci medzi našimi krajinami, „dodal Reznikov.

Ako v tejto súvislosti poznamenal denník Ukrajinska pravda, minulý týždeň sa dostala na verejnosť informácia, že český štátny podnik VOP CZ zo Šenova pri Novom Jičíne začne v najbližšom čase opravy tankov T-64 ukrajinskej armády.

Tanky, ktoré boli desiatky rokov v skladoch, by po modernizácii mali zamieriť priamo do bojov na Ukrajine napadnutej Ruskom. Zmluva pritom vychádza z memoranda medzi VOP CZ a ukrajinským štátnym koncernom Ukroboronprom z tohtoročného februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet