Na hlavný obsah

V Česku sa rokovalo o zrovnoprávnení manželstiev a registrovaných partnerstiev

Zhoda v otázke nie je ani v tamojšej koalícii.

V Česku sa rokovalo o zrovnoprávnení manželstiev a registrovaných partnerstiev
Na snímke dvaja muži. Foto: RTVS

Manželstvo ako zväzok muža a ženy, alebo dvoch ľudí? Novelu občianskeho zákonníka, ktorá by umožnila uzavrieť manželstvo aj párom rovnakého pohlavia, posunuli českí poslanci do druhého čítania. V Česku je zatiaľ možná len registrácia párov rovnakého pohlavia.

Petr a Jan žijú spolu v registrovanom zväzku. Pred siedmimi rokmi Ústavný súd po ich podnete rozhodol vyškrtnúť zo zákona sporný paragraf, ktorý zakazoval osvojenie si detí registrovaným párom. Vtedy išlo o prelomový rozsudok.

„Pre nás je hlavné uznanie, že nie sme občania druhej kategórie, že sa môžeme cítiť ako ostatní,“ povedal vtedy Petr Laně, registrovaný partner. Česká snemovňa aktuálne rieši, či ich zväzok bude možno nazvať manželstvom a či im prizná právo dediť, poberať vdovský dôchodok po strate partnera alebo upraví vzťahy k deťom.

Debatu v českej snemovni o LGBT+ manželstvách monitorovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

„Platí to, čo sme si dali do programového vyhlásenia vlády. Chceme dorovnať práva párov jedného pohlavia, ktoré sú dnes registrované. Ako sa to bude označovať ďalej, je predmetom debaty,“ uviedol podpredseda strany KDU-ČSL Marek Výborný.

Práve názov manželstvo je napríklad, pre ľudovcov i konzervatívnych poslancov parlamente nepriechodný. Liberálni Piráti majú jasno.

„My sa budeme rozprávať o tom, aby sme dosiahli plný rozsah rodičovských práv, aby sme nedelili ľudí na dve kategórie, aby všetci mali rovnakú možnosť uzatvoriť rovnaký zväzok,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu Pirátov Olga Richterová.

Slovenská speváčka Katarzia pred týždňom vydala pieseň na podporu LGBT+ komunity na pamiatku Matúša a Juraja. Ukazuje priepastný rozdiel v tom, kam sa debata posunula v Česku a čo rieši Slovensko. U našich susedov funguje registrované partnerstvo 17 rokov.

Aktuálna novela sa snaží práva registrovaných partnerov rozšíriť vyriešiť nerovnosti v porovnaní pármi manželskými.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet