Na hlavný obsah

V piatom parížskom obvode sa ozval silný výbuch a zrútil sa dom. Sedem ľudí je v hrození života

Ľudia sú uväznení v troskách a volajú o pomoc.

Pri stredajšom (21. 6.) výbuchu budovy americkej hudobnej školy v centre Paríža utrpelo zranenia najmenej 16 ľudí. Sedem ľudí je v ohrození života a deväť ďalších utrpelo vážne zranenia, uviedli záchranári. Jeden dom sa po výbuchu zrútil a začal horieť. Na mieste je 270 hasičov, ale plamene sú už pod kontrolou, uviedol parížsky policajný prefekt Laurent Nuñez. Na miesto nešťastia prišla aj parížska starostka Anne Hidalgová, informovala televízia BFM TV. Príčina nešťastia zatiaľ nie je jasná.

Silný výbuch bolo počuť v 5. parížskom obvode približne o 17.00 h. Jeden dom sa úplne zrútil, niekoľko ďalších výbuch vážne poškodil, jedna fasáda spadla na ulicu. Podľa svedkov z okolia zostali v troskách uväznení ľudia, ktorí si mobilnými telefónmi volali o pomoc. Nuñez varoval, že počet zranených môže ešte stúpnuť. Metropolitná samospráva zriadila krízovú jednotku na koordináciu reakcie.

„V tejto fáze sa nedá určiť príčina požiaru,“ uviedla prokuratúra. Záchranné služby rozšírili ochrannú zónu na mieste požiaru v súvislosti so špekuláciami médií, že sa obávajú ďalších výbuchov. Niektorí svedkovia hovorili o silnom zápachu plynu a spomínali nedávne práce v oblasti.

Na mieste sú desiatky policajtov a hasičov a zasahujú aj vojaci. Úrady dôrazne vyzývajú obyvateľov mesta, aby sa postihnutej štvrti vyhýbali. Niektorých obyvateľov evakuovali. Dopravný podnik z bezpečnostných dôvodov uzavrel stanicu prímestskej železnice RER Port-Royal. K výbuchu došlo v tesnej blízkosti vojenskej nemocnice Val-de-Grâce.

Premiérka Élisabeth Borneová uviedla, že treba nechať v pokoji zasiahnuť odborníkov. Ako uviedla pre televíziu BFM, o vývoji situácie ju informoval parížsky policajný prefekt. Podľa novinárov došlo k niekoľkým zrážkam medzi policajtmi a ľuďmi, ktorí sa snažili dostať do uzavretého priestoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet