Na hlavný obsah

Vysoké školy potrebujú viac peňazí zo štátneho rozpočtu. Pomôcť môže plán obnovy

Jednou z podmienok čerpania peňazí je však podpis výkonnostnej zmluvy.

Vysoké školy potrebujú viac peňazí zo štátneho rozpočtu. Pomôcť môže plán obnovy
Na ilustračnej snímke budova Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: RTVS

Vysoké školy potrebujú viac peňazí zo štátneho rozpočtu. Zhodli sa na tom zástupcovia ministerstva školstva, zamestnávateľov či študentov. Pomôcť môže plán obnovy, má to však podmienky.

Z plánu obnovy môžu vysoké školy získať 150 miliónov eur. Peniaze musia minúť na infraštruktúru, rekonštrukciu či spájanie do väčších celkov. Jednou z podmienok čerpania peňazí je však podpis takzvanej výkonnostnej zmluvy. V nej sa školy zaviažu, ku konkrétnym cieľom a plánom.

Téme vysokých škôl a financiám z plánu obnovy sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

„Napríklad aby mali spokojnejších študentov, aby sa absolventi lepšie uplatňovali na trhu práce, lepšia inklúzia znevýhodnených študentov, alebo aby mali lepšie výsledky, čo sa týka ich výskumu a vedy,“ vysvetlil riaditeľ odboru vzdelávania, sekcia plánu obnovy ÚV SR Peter Goliáš.

Dokument sa podpisuje na tri roky. V mnohých krajinách už takéto zmluvy fungujú a vedú univerzity ku kvalitnejším výsledkom. Na plnenie zmlúv sú však potrebné peniaze.

„Funguje to na predfinancovaní, škola dostane dopredu nejaké peniaze. Následne sa kontroluje jej pokrok a v závislosti od toho pokroku sa peniaze navyšujú alebo krátia,“ dodal Goliáš.

Ministerstvo školstva navrhlo navýšenie rozpočtu na financovanie výkonnostných zmlúv o desať percent, čo predstavuje 67 miliónov eur. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) hovorí, že ak si chce Slovensko zabezpečiť kvalitnejších absolventov, na výkonnostné zmluvy treba vyčleniť až 20 percent.

„To už je dosť na to, aby si to škola naozaj všimla. Aby si mohla naplánovať väčšie investície,“ dodal prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský.

„Momentálne čelíme v rámci rozporového konania nevôli ministerstva financií, ktoré sa zatiaľ stavia k tejto požiadavky negatívne aj s ohľadom na stav štátneho rozpočtu,“ spresnil štátny tajomník ministerstva školstva Michal Fedák. Ministerstvo financií sa vyjadrí až po spoločných rokovaniach.

Zmluvy musia uzavrieť od konca roka

Výkonnostné zmluvy musia vysoké školy uzavrieť s ministerstvom školstva do konca roka. „Pokiaľ by sme nesplnili tieto míľniky, tak by nám hrozilo krátenie peňazí z plánu obnovy,“ ozrejmil Goliáš.

Ak sa peniaze nenájdu, vysoké školy zmluvy nepodpíšu.

„Budeme trvať na tom, aby sa peniaze na výkonnostné zmluvy navýšili oproti súčasnému rozpočtu. Pre vysoké školy každé jedno percento dobré, ale rovnako bude žiadať spolu s reprezentáciami vysokých škôl, aby sa navyšoval aj bežný štandardný rozpočet,“ dodal rektor Univerzity Komenského Marek Števček.

Rokovania pokračujú na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko