Na hlavný obsah

Strany vyzývajú Borisa Kollára, aby odstúpil z postu predsedu parlamentu. Rezignovať nemieni

Svoje konanie naďalej obhajoval.

Strany vyzývajú Borisa Kollára, aby odstúpil z postu predsedu parlamentu. Rezignovať nemieni
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ženy sa nebijú nikdy a za žiadnych okolností. Odkázali členky strany Demokrati predsedovi Národnej rady (NR) SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina). Následne ho vyzvali na odchod z funkcie a z politiky.

„Dnes sa rozhoduje o tom, ako sa v našej spoločnosti postavíme k násiliu na ženách, či ho budeme považovať za normálne a ospravedlniteľné. Ak sa na tom tak zhodneme, každý muž môže biť každú ženu a násilie sa zo slovenských domácností nikdy nedostane,“ povedala na stredajšej (21. 6.) tlačovej besede podpredsedníčka strany Andrea Letanovská.

Spolu s ďalšími členkami strany odsúdila násilie Kollára voči svojej bývalej partnerke, aj to, že čin priznal, no neodsúdil ho. Podľa Letanovskej, ak sa bude tolerovať násilie na ženách vysokým ústavným predstaviteľom, bude sa tolerovať vždy a u každého. Tvrdenia predsedu NR SR o tom, že násilím chránil svoje dieťa, neprijmú.

„Jeden z najzhubnejších a najdeformujúcejších mýtov, ktoré sa šíria slovenskými krčmami a domácnosťami je, že pár výchovných faciek žene, ktorá sa nespráva podľa predstáv muža, nemôže škodiť. Ak sa tohto nezbavíme, ženy budú naďalej trpieť v slovenských domácnostiach násilie svojich mužov,“ dodala.

Boris Kollár neskôr pre médiá v NR SR zopakoval svoje tvrdenia o tom, že rezignovať na funkciu nemieni.

Smer-SD: Bolo by najlepšie, keby odíde

Strana Smer-SD odmieta akékoľvek formy násilia. Vyjadrila sa ku kauze predsedu NR SR na sociálnej sieti. Jeho priznanie považujú za dostatočný dôvod na to, aby Kollár na svoj post sám rezignoval.

Sociálni demokrati tvrdia, že by predseda Sme rodina mal postupovať podľa príkladu bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku. Z postu odstúpil po nezrealizovaní nákupu zdravotníckej techniky.

„Predseda NR SR B. Kollár by sa mal poobzerať okolo seba, veľmi rýchlo zistí, že avantúry podobného typu výrazne zvyšujú napätie v spoločnosti a nedôveryhodnosť ústavných inštitúcií,“ uviedla strana vo vyhlásení.

Napriek tomu, že by podľa Smeru-SD bolo „pre všetkých najlepšie,“ keby Kollár odišiel z funkcie, iniciovať podanie na jeho odvolanie nebude.

Hlas-SD: V minulosti odstupovali aj pre menšie kauzy

Hlas-SD kauzu Borisa Kollára nechce zneužívať na politický boj. Uviedla to vo vyjadrení hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Strana však pripomína, že v minulosti predstavitelia NR SR odstupovali aj pre menšie osobné kauzy, než je táto.

„Predseda parlamentu by mal zvážiť, či jeho zotrvanie vo funkcii nepoškodzuje meno NR SR. Dôvera ľudí v štát sa buduje aj dôverou v najvyššie štátne inštitúcie. Rozoberanie podobných prípadov na pôde parlamentu zbytočne znižuje jeho dôveryhodnosť,“ reagovala ďalej strana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko