Na hlavný obsah

Putin vyzval členov žoldnierskej Vagnerovej skupiny, aby vstúpili do armády alebo odišli do Bieloruska

Prigožin by sa mal nachádzať v Bielorusku.

Putin vyzval členov žoldnierskej Vagnerovej skupiny, aby vstúpili do armády alebo odišli do Bieloruska
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (26. 6.) v prejave k národu vyzval členov žoldnierskej Vagnerovej skupiny, aby vstúpili do armády, alebo odišli do Bieloruska. Informovala o tom agentúra AFP. Vyhlásenie prezidenta sa odohralo nie dlho po víkendovej vzbure vagnerovcov vedenej Jevgenijom Prigožinom.

Putin vo svojom prejave uviedol, že počas víkendovej vzbury vydal rozkaz, aby sa „zabránilo krviprelievaniu“. Vyhlásil tiež, že väčšina vagnerovcov sú vlastenci. A dodal, že dodrží svoj sľub a umožní bojovníkom Vagnerovej skupiny presídliť do Bieloruska, ak budú chcieť.

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v piatok (23. 6.) oznámil, že štartuje ťaženie s cieľom odstrániť velenie ruskej armády. Vagnerovci potom v sobotu smerovali na Moskvu, vzbura ale ešte v ten istý deň skončila na základe hmlistej dohody medzi Prigožinom a Kremľom, ktorú sprostredkoval bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Práve Prigožin by sa mal podľa tejto dohody nachádzať teraz v Bielorusku, jeho osud je ale nejasný. V pondelok síce zverejnil novú audionahrávku, miesto svojho pobytu ale nespresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet