Na hlavný obsah

Za samovraždu amerického finančníka Epsteina môžu aj pochybenia vo väznici

Čelil obvineniam z obchodovania s neplnoletými dievčatami.

Za samovraždu amerického finančníka Epsteina môžu aj pochybenia vo väznici
Bývalý americký finančník Jeffrey Epstein. Foto: TASR/AP

Vážne zlyhania vo väzení v New Yorku poskytli súdenému sexuálnemu delikventovi Jeffreymu Epsteinovi príležitosť vziať si život. Vyplýva to zo správy dozorného orgánu amerického ministerstva spravodlivosti. Informujú o tom agentúra DPA a stanica BBC.

Správa odmietla akékoľvek podozrenia, že Epsteinova smrť bola niečo iné ako samovražda. Uvádza však, že dozorcovia ho nekontrolovali, ani neprehľadali jeho celu. Podľa správy si 13 zamestnancov nesplnilo povinnosti a vo väzení zistila „početné a vážne zlyhania“. Epstein (66) vo väzení čakal na súdny proces pre federálne obvinenia z kupliarstva.

Generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti zistil, že dozorcovia neskôr sfalšovali záznamy, aby zakryli svoje previnenia.

V 120-stranovej správe sa uvádza, že napriek predchádzajúcemu pokusu o samovraždu Epsteinovi nepridelili spolubývajúceho a umožnili mu prístup k posteľnej bielizni, ktorú použil pri samovražde.

V správe sa tiež uvádza, že monitorovacie kamery na chodbe pri jeho cele nefungovali, a preto neexistuje videozáznam dverí z noci, keď zomrel. Epsteina našli obeseného ráno o 6.30 h, pričom od 22.40 h predchádzajúceho večera ho nikto nekontroloval.

„Kombinácia nedbanlivosti, zlého správania a úplných zlyhaní pri výkone práce prispela k prostrediu, v ktorom pravdepodobne jeden z najznámejších väzňov ostal vo väzbe nesledovaný a sám vo svojej cele,“ povedal Michael Horowitz, generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti.

Bývalý úspešný finančník mal kontakty na mnoho celosvetovo vplyvných a známych ľudí. Za pedofilné trestné činy si v roku 2008 na Floride odpykal 13 mesiacov väzenia. V roku 2019 ho opäť zatkli a vo väzení čakal na súdny proces pre obvinenia z obchodovania s neplnoletými dievčatami a zo založenia zločineckej siete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet