Na hlavný obsah

Začalo sa vyšetrovanie tragédie miniponorky Titan

Neexistuje žiadny časový plán, ako dlho má trvať predbežné vyšetrovanie.

Začalo sa vyšetrovanie tragédie miniponorky Titan
Malá ponorka Titan, ktorou sa potápajú k vraku Titanicu. Foto: TASR/AP

Kanadská polícia začala vyšetrovať okolnosti úmrtia piatich ľudí, ktorí zahynuli pri implózii miniponorky Titan počas jej výpravy k vraku zaocenánskeho parníka Titanic.

Ako v sobotu (25. 6.) informovala agentúra DPA, superintendent Kent Osmond z Kanadskej kráľovskej jazdnej polície (RCMP) uviedol, že vznikol tím vyšetrovateľov. Ich jedinou úlohou je stanoviť, či treba začať vyšetrovanie v trestnej veci.

Osmond doplnil, že neexistuje žiadny časový plán, ako dlho má trvať predbežné vyšetrovanie. Uviedol, že v sobotu sa v rámci vyšetrovania uskutočnili rozhovory s ľuďmi, ktorí sa nachádzali na palube lode Polar Prince. Tá miniponorke Titan poskytovala podporu.

Loď Polar Prince sa v sobotu ráno vrátila do kanadského prístavu St. John. Obeťami implózie miniponorky sú americký šéf danej spoločnosti Stockton Rush (61), francúzsky hlbokomorský prieskumník Paul-Henri Nargeolet (77), britský podnikateľ Hamish Harding (58), pakistansko-britský podnikateľ Shahzada Dawood (48) a jeho syn Suleman (19).

Americké námorníctvo detegovalo pravdepodobnú implóziu výskumnej miniponorky Titan na podmorských zvukových monitorovacích zariadeniach krátko po jej zmiznutí v Atlantickom oceáne počas výpravy k vraku Titanicu.

Americká pobrežná stráž (USCG) vo štvrtok (22. 6.) objavila vrak tejto miniponorky zhruba 490 metrov od pozostatkov Titanicu, ktoré sa nachádzajú na morskom dne v hĺbke 3 800 metrov. Ku katastrofe miniponorky došlo ešte v nedeľu 18. júna po jej ponore.

Toto oznámenie ukončilo štvordňovú medzinárodnú pátraciu a záchrannú operáciu. Podľa vyjadrenia príslušných činiteľov analýza ukázala, že trosky nájdené na morskom dne zodpovedajú implózii tlakovej komory miniponorky Titan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet