Na hlavný obsah

Zmiernenie trestov za marihuanu, ale ani ďalšie zmeny sa nekonajú. Môže za to predčasné ukončenie schôdze

Liberáli z SaS uvažujú nad nápravou.

Zmiernenie trestov za marihuanu, ale ani ďalšie zmeny sa nekonajú. Môže za to predčasné ukončenie schôdze
Na ilustračnej snímke parlament. Foto: RTVS

Zmiernenie trestov za marihuanu, ale ani ďalšie zmeny sa nekonajú. S predčasným ukončením júnovej schôdze poslanci zahatali aj dlho pripravovanú novelu trestného zákona. Poverená ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová dúfa, že niekoľkoročná práca odborníkov nevyjde navnivoč. SaS uvažuje nad nápravou.

O niekoľko rokov pripravovanej novele trestného zákona mali poslanci definitívne rozhodovať v stredu (28. 6.). Krátko pred tým, ako mala prísť na rad, 85 poslancov zo Smeru-SD, SaS, Hlasu-SD a Sme rodiny schôdzu ukončilo.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Myslím si, že by prešiel, bol veľmi kvalitne pripravený. Investovalo sa doňho veľmi veľa úsilia na ministerstve spravodlivosti,“ uviedol poslanec NR SR, predseda strany Demokrati Eduard Heger.

„Nám sa na výbore aj s Milanom Vetrákom podarilo presadiť to, že v spoločnej správe bola schválená 363. Bolo dosť hlasov a oni si povedali, že nie. Ja neviem prečo,“ dodal poslanec NR SR a člen predsedníctva strany Demokrati Juraj Šeliga.

„Boli tam pozmeňováky, ktoré sme si vedeli predstaviť podporiť, ale keďže to nebolo ani prerokované, tak ako ďalších nejakých 80 bodov, no tak to je zbytočná debata teraz,“ myslí si podpredseda NR SR a podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

„Tak si to počká na novú vládu a tá s tým môže sem prísť,“ dodal poslanec NR SR a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„V tejto situácii môžem iba čakať, a verím tomu, že sa ešte vyskytne do volieb taká situácia, že národná rada bude ešte zasadať napriek tomu, čo bolo povedané,“ povedala Dubovcová.

Podľa SaS je novely škoda

Strana SaS uznáva, že stopnutej novely trestného zákona je škoda. Liberáli však poukazujú na to, že Sme rodina ani Smer-SD o nej diskutovať nechceli. Rovnaký názor má aj hnutie OĽANO. Dôkazom má byť dianie v parlamente v utorok (27. 6.), keď sa poslancom podarilo predĺžiť rokovanie.

„Hrozilo, že do tej deviatej príde na rad trojica zákonov, príde na rad súkromnoprávna žaloba v trestnom konaní, ktorá by ohrozovala Maroša Žilinku. Potom mali ísť trestné zákony, kde sme presadili 363 cez výbory a potom to mala zaklincovať hmotná zodpovednosť. A pozrite sa, kto a ako sa hlásil do rozpravy, a kto ju umelo naťahoval. Sme rodina a Smer-SD,“ ozrejmil predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO).

Zvolanie mimoriadnej schôdze?

„Peter Pčolinský zo Sme rodina naschvál začal zdržiavať schôdzu aj keď bežne nevystupuje. A my teda zvážime, či nezvolať mimoriadnu schôdzu len k tomu trestnému zákonu,“ dodal poslanec NR SR Peter Cmorej (SaS).

„Aká schizofrénia, pani redaktorka, čo tá SaSka predvádza. Tak včera zahlasovali za koniec schôdze, dva body chýbali do toho, aby sme rokovali o trestnom zákone. A oni dnes prídu s tým, že chcú mimoriadnu schôdzu?“ povedal Šeliga.

„Nepredpokladám, že pôjdeme touto cestou, lebo by to nemalo zmysel. Jednoducho by neprišli na tú schôdzu a nebola by uznášaniaschopná,“ doplnil poslanec NR SR a líder hnutia Igor Matovič (OĽANO).

„Ak sa nájde 30 poslancov, ja svoj podpis určite pridám,“ spresnila poslankyňa NR SR a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Novelizáciu trestného zákona v prvom čítaní naša strana podporila. Ale mali sme problém s pozmeňujúcimi zákonmi, ktoré tam podostával pán Vetrák a ďalší. Ak takáto schôdza by bola, tak by sme tú schôdzu určite neodignorovali,“ dodal poslanec NR SR a predseda strany Smer-SD Robert Fico.

„Ja som pripravená aj na to, že sa ešte môže zvolať aj riadna schôdza. Veď to nikto nezakázal zvolať riadnu schôdzu predsedovi národnej rady. On to môže urobiť kedykoľvek,“ vysvetlila Dubovcová.

S prípadným zbieraním podpisov pod mimoriadnu schôdzu k trestnému zákonu chcú liberáli počkať na to, ako dopadne tá k odvolávaniu predsedu parlamentu. Začať sa má na budúci týždeň v utorok (4. 7.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko