Na hlavný obsah

Ukrajinský politológ pre RTVS: Ak by sa Slovensko po voľbách priklonilo k Maďarsku, pre Ukrajinu by to bol problém

Reagoval tak na návštevu Zelenského na Slovensku.

Ukrajinský politológ pre RTVS: Ak by sa Slovensko po voľbách priklonilo k Maďarsku, pre Ukrajinu by to bol problém
Na snímke slovenská a ukrajinská zástava. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vzťah Slovenska a Ukrajiny je podľa ukrajinského politológa Jevgenija Magdu dobrý. Vyjadril však obavy z blížiacich sa septembrových parlamentných volieb, ktoré by mohli súčasný stav zmeniť a Slovensko by po nich mohlo zaujať rovnaké stanovisko ako Maďarsko. Problémy by to mohlo spôsobiť najmä pri euroatlantickej integrácii Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho delegácia v piatok (7. 7.) navštívila okrem Česka aj Slovensko. V piatok sa ešte stretne aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Istanbule, kde zakončí sériu návštev pred samitom NATO vo Vilniuse.

„Myslím si, že Ukrajina už nemôže zmeniť pripravované dokumenty samitu. Domnievam sa však, že táto návšteva je nástroj zjednotenia ukrajinských susedov aj krajín podporujúcich Ukrajinu v jej euroatlantickej integrácii,“ povedal ukrajinský politológ.

Aké vzťahy má podľa vás Ukrajina so Slovenskom, akú úlohu hrá Slovensko v podpore Ukrajiny?

Podľa mňa je náš vzťah dobrý. Myslím tým na spôsob, akým sa budoval počas vlády predchádzajúceho premiéra. Teraz prebieha na Slovensku kampaň pred parlamentnými voľbami. Je to výzva pre nás všetkých, pretože pokiaľ viem, strana Smer-SD a Robert Fico majú veľkú šancu ich vyhrať. Ak sa tak stane, myslím, že Slovensko by mohlo zaujať rovnaké stanovisko ako Maďarsko. To by bol problém pre Vyšehradskú štvorku aj pre euroatlantickú integráciu Ukrajiny.

Zmenili sa naše vzájomné vzťahy pozitívnym smerom po vypuknutí vojny?

Vzťahy medzi našimi krajinami by sa nemali zakladať len na politických dôvodoch, ale na hospodárskej spolupráci, ľudských hodnotách a našich spoločných záujmoch. Žijeme ale vo veľmi komplikovanom svete, a preto s tým asi budeme mať v blízkej budúcnosti problém. Myslím, že samit vo Vilniuse bude výzvou pre NATO aj pre Ukrajinu. Bude to test solidarity pre euroatlantické krajiny.

Ako hodnotíte návštevu Volodymyra Zelenského v strednej Európe? Je to symbolika alebo majú aj obsah?

Nemyslím si, že je to iba symbolické. Je to dôkaz prezidentskej diplomacie, pretože na Ukrajine je prezident hlavou našej medzinárodnej aktivity. Podľa mňa sú návštevy dôležité, dialógy tvárou v tvár sú lepšie ako videokonferencie alebo prejavy v parlamente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko