Na hlavný obsah

Ak štát nezasiahne, ceny energií pre domácnosti by mohli narásť o desiatky percent

Vláda sľubuje cielenejšie opatrenia.

Ak štát nezasiahne, ceny energií pre domácnosti by mohli narásť o desiatky percent
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Domácnostiam hrozí od budúceho roka skokový nárast cien za energie. Podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by elektrina mohla zdražieť o 81 percent, plyn o 110. Takýto vývoj by nastal v prípade, že nezakročí vláda. Ministerstvo financií avizuje pomoc.

Priemernej domácnosti hrozí, že od budúceho roka si za elektrinu a plyn priplatí desiatky eur mesačne. Pri týchto prepočtoch však ide zatiaľ o odhad ÚRSO.

„Za predpokladu, že nebudú žiadne mimoriadne opatrenia štátu, tak pre bežnú domácnosť pri spotrebe okolo 2,5 megawatthodiny za rok, to robí nárast nákladov 30 až 35 eur za mesiac. Čo sa týka plynu, by to bolo okolo 50 eur za mesiac,“ priblížil Andrej Juris, predseda ÚRSO.

Cenám energií od roku 2024 podľa odhadu ÚRSO sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Skutočné ceny elektriny a plynu pre domácnosti sa budú stanovovať podľa pohybov na burzách. Skokovité zvýšenie hrozí aj preto, že tento rok sú ceny energií na Slovensku výrazne nižšie ako ceny za ktoré sa energie obchodujú na burzách.

„Domácnosti na Slovensku v roku 2023 majú jedny z najnižších cien elektriny a plynu v rámci Európskej únie. Je to výsledok mimoriadnych opatrení štátu. Výsledkom je, že tie ceny sú naozaj pomerne nízke, v priemere asi o štvrtinu nižšie ako priemer EÚ v prípade elektriny a asi takmer polovicu nižšie v prípade plynu,“ pokračoval Juris.

Umelo znížené energie sú nákladné

Držať ceny energií na umelo znížených hodnotách vytvára náklady pre štátny rozpočet. Ministerstvo financií preto avizuje, že v budúcom roku budú opatrenia cielenejšie.

„Tým, že vláda zastropovala ceny energií na jednej strane domácnostiam zdraželi energie menej ako by mohli. Na druhej strane tu vznikli nepokryté náklady dodávateľov. Tento rozdiel medzi cenovými rozhodnutiami ÚRSO a vládnym zastropovaním dodávateľom pokrýval štátny rozpočet,“ vysvetlil Radovan Potočár. analytik energie-portal.sk.

„Ministerstvo financií SR počíta s kompenzačnými opatreniami a pripravuje plán pre budúcu vládu, ktorý jej umožní nastaviť cielenejšiu pomoc v prípade zvýšených cien energií,“ uvádza rezort financií v stanovisku.

Cena elektriny by napokon nemusela vzrásť tak výrazne ako napovedajú predbežné prepočty regulačného úradu. Štát má totiž dohodu so Slovenskými elektrárňami.

„Predpokladáme, čo sa týka elektriny, že sa využije memorandum so Slovenskými elektrárňami. Tam by tá cena mala byť totožná s cenou pre rok 2023. To znamená, nemali by sme tam vidieť veľkú zmenu. Čo sa týka plynu, tam skutočne ešte nevieme, akým spôsobom sa k tomu štát postaví,“ dodal Andrej Lednár, konateľ poradenskej spoločnosti Prvá energetická.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika