Na hlavný obsah

Bezpečnostné záruky, ktoré chcú západné veľmoci poskytnúť Ukrajine, oslabia bezpečnosť Ruska, uviedol Peskov

Európa bude preto podľa neho oveľa nebezpečnejšia.

Bezpečnostné záruky, ktoré chcú západné veľmoci poskytnúť Ukrajine, oslabia bezpečnosť Ruska, uviedol Peskov
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Bezpečnostné záruky, ktoré chcú západné veľmoci poskytnúť Ukrajine, oslabia bezpečnosť Ruska a Európa bude preto „roky a roky oveľa nebezpečnejšia“, vyhlásil v stredu (12. 7.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Varoval aj pred použitím kazetových bômb proti ruským vojakom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Poskytnutím bezpečnostných záruk Ukrajine oslabujú bezpečnosť Ruskej federácie,“ povedal Peskov novinárom približne v čase, keď sa lídri skupiny najvyspelejších ekonomík sveta G7 počas samitu NATO vo Vilniuse chystali oznámiť takéto záruky.

Lídri G7 chcú „pomôcť Ukrajine vybudovať armádu, ktorá sa dokáže brániť a odstrašiť aj budúce útoky“. Plán bude klásť dôraz na dlhodobé investície do obrannej i ekonomickej sféry, vysvetlil Biely dom.

Skupina G7 pomôže Ukrajine pri budovaní silnej armády ešte predtým, než bude môcť vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Na tlačovej konferencii zoskupenia popri summite NATO vo Vilniuse to v stredu vyhlásil americký prezident Joe Biden.

„Pomôžeme im (Ukrajincom) vybudovať silnú obranu – na zemi, na mori aj vo vzduchu,“ vyhlásil Biden, ktorého citovala agentúra AFP.

Uistenie Ukrajine

Tento plán G7 má Ukrajine poskytnúť uistenie, že nezostane sama po tom, čo lídri Severoatlantickej aliancie dali na prebiehajúcom samite vo Vilniuse najavo, že jej vstup do NATO stále čelí značným prekážkam. „Ukrajina ešte musí prijať ďalšie demokratické reformy a reformy bezpečnostného sektora,“ dodal Biely dom.

Peskov novinárom takisto povedal, že Moskva zareaguje, ak Ukrajina použije kazetovú muníciu proti ruským vojakom. Washington totiž Kyjevu prisľúbil tieto zbrane.
„Prípadné použitie tohto typu munície zmení situáciu a, samozrejme, donúti Rusko podniknúť protiopatrenia,“ dodal hovorca Kremľa.

Z týchto zbraní sa uvoľňuje veľké množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu zabíjať na ploche niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov.

Washington však už predtým Moskvu obvinil z nasadenia tohto typu zbrane. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) taktiež vyhlásila, že Kyjev aj Moskva už kazetovú muníciu vo vojne na Ukrajine použili.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín. USA, Rusko a ani Ukrajina však dohovor o kazetovej munícii nepodpísali.

Reakcia Zelenského

Na tlačovej konferencii zoskupenia popri samite NATO vystúpil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa po mene poďakoval prítomným lídrom vrátane predstaviteľov Európskej únie. Privítal „dôležitý balík bezpečnostných záruk“ pre Ukrajinu zo strany G7.

„Ukrajinská delegácia vezie domov významné bezpečnostné víťazstvo – pre našu krajinu, našich ľudí a naše deti,“ cituje Zelenského stanica Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet