Na hlavný obsah

Bývalého ruského vojaka úrady zadržali za rok už osemkrát, odsúdil totiž ruskú inváziu na Ukrajinu

Polícia ho mala aj mučiť.

Bývalého ruského vojaka úrady zadržali za rok už osemkrát, odsúdil totiž ruskú inváziu na Ukrajinu
Vlajky na počesť ukrajinských vojakov padlých vo vojne proti Rusku. Foto: TASR/AP

Ruské úrady za posledný rok osemkrát zadržali muža, ktorý odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu. Opakovane nariadili jeho niekoľkodňové zatknutie. Na prípad tohto muža, bývalého ruského vojaka Timofeja Rudenka, upozornila platforma OVD-Info. Zameriava sa na ochranu ľudských práv a slobody prejavu. Uviedla, že súd opäť nariadil Rudenkovu väzbu a poslal ho za mreže na 15 dní.

„Rudenko je zadržiavaný už viac ako rok na základe vykonštruovaných obvinení z drobného výtržníctva. Nevie, za čo ho v skutočnosti stíhajú,“ uviedol OVD-Info. Pripomenula, že muž vlani na sociálnej sieti VKontakt zverejnil príspevok, v ktorom odsúdil vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Niekoľko komentárov s protivojnovými odkazmi zverejnil aj na komunikačnej platforme Telegram.

Rudenka predtým naposledy zadržali 26. júna, hneď po svojom prepustení. Podobná situácia sa zopakovala aj 9. júla, keď ho bezprostredne po prepustení opäť zadržali. V súčasnosti sa nachádza za mrežami.

Server Mediazona koncom júna zverejnil rozhovor, v ktorom sa bývalý vojak a armádny psychológ Rudenko sťažoval, že ho polícia na jar minulého roka mučila. Na policajnom oddelení mu podľa jeho slov napríklad uviazali uterák okolo hlavy tak, že takmer nemohol dýchať, a poliali ho vodou alebo mu dávali elektrické šoky.

OVD-Info uvádza, že polícia ho tiež nútila priznať sa, že 9. mája plánoval teroristický útok, hoci žiadny takýto plán nemal. V Rusku sa v tento deň oslavuje víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet