Na hlavný obsah

Českí meteorológovia sprísnili výstrahu pred požiarmi a vysokými teplotami

Platí od soboty predpoludnia až do odvolania pre celé územie.

Českí meteorológovia sprísnili výstrahu pred požiarmi a vysokými teplotami
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu (15. 7.) sprísnil výstrahu, ktorú vydal v spojitosti so suchom a vysokými teplotami. Vysoký stupeň rizika výskytu požiarov platí pre celé územie Česka. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

„V dôsledku dlhotrvajúceho sucha hrozí vysoké nebezpečenstvo vzniku požiarov, ktoré sa môžu rýchlo rozšíriť. Môžu spôsobiť veľké škody a ohroziť ľudské životy,“ uviedol ČHMÚ. Úrad ľudí vyzval, aby v lesoch či inom prírodnom prostredí nezakladali ohne, nevypaľovali trávu, nefajčili, nehádzali na zem ohorky cigariet a nepoužívali zdroje otvoreného ohňa. Takisto upozornil na úsporné zaobchádzanie s vodou. Uviedol aj odporúčania pre poľnohospodárov.

Vysoký stupeň rizika výskytu požiarov je od soboty predpoludnia až do odvolania v platnosti pre celé územie krajiny. Doteraz sa vzťahoval prevažne len na západnú časť ČR.

Výstraha pred vysokými teplotami

V sobotu do 20.00 h je najmä v západnej časti územia takisto v platnosti výstraha pred vysokou pravdepodobnosťou výskytu veľmi vysokých teplôt. Meteorológovia v tejto časti krajiny očakávajú teploty viac než 34 stupňov Celzia.

Upozorňujú na vysokú záťaž, ktorú takéto teploty pre ľudský organizmus predstavujú, i na nebezpečenstvo prehriatia a dehydratácie. Odporúčajú dodržiavať pitný režim, obmedziť fyzickú záťaž a vyhýbať sa pobytu na priamom slnku v poludňajších a popoludňajších hodinách. Tiež je potrebné venovať pozornosť malým deťom, starším a chorým obyvateľom i zvieratám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet