Na hlavný obsah

Česko prebralo z rúk Slovenska predsedníctvo v regionálnom zoskupení V4

Jednou z priorít bude Ukrajina.

Česko prebralo z rúk Slovenska predsedníctvo v regionálnom zoskupení V4
Premiér ČR Petr Fiala a predseda vlády SR Ľudovít Ódor. Foto: TASR/František Iván

Česká republika v sobotu (1. 7.) po Slovensku na rok prevzala predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke, ktorej ďalšími členmi sú Poľsko a Maďarsko. Heslom siedmeho českého predsedníctva v tejto skupine je „V4 for Citizens“ (V4 pre občanov) a jeho hlavnými prioritami sú medziľudské vzťahy, biznis a Ukrajina.

Česko chce nadviazať na úsilie slovenského predsedníctva o návrat ku koreňom vyšehradskej spolupráce, z ktorých vyzdvihuje ľudské práva, slobodu, demokraciu a právny štát. ČR tiež pripomenula, že počas jej predsedníctva oslávia krajiny Vyšehradskej štvorky 20. výročie vstupu do EÚ a 25. výročie vstupu do NATO – v prípade Slovenska 20. výročie.

Český rezort zahraničných vecí zdôraznil, že ČR prevzala predsedníctvo v dramatickom geopolitickom kontexte pokračujúcej ruskej agresie na Ukrajine. Preto bude práve Ukrajina jednou z troch hlavných priorít, ktoré si na nasledujúci rok v rámci V4 stanovila.

Chce podporiť spoluprácu krajín V4 v maximálnej pomoci Ukrajine a jej občanom. Napríklad pri prijímaní utečencov, ich vzdelávaní, zdravotnej starostlivosti či justičnej alebo humanitárnej pomoci.

Ďalšiu z oblastí záujmu českého predsedníctva predstavuje bezpečná a vyspelá spoločnosť, pričom v centre pozornosti majú byť občania. ČR chce pokračovať v projektoch, ktoré občanom prinášajú pridanú hodnotu a uľahčujú ich spolužitie v regióne. Pôjde napríklad o kultúru, vzdelávanie, vedu a výskum, cestovný ruch, ale aj oblasť bezpečnosti, migrácie a obrany.

Treťou hlavnou úlohou je prispieť k rozvoju inovatívnej a prepojenej ekonomiky. ČR sa chce sústrediť napríklad na spoluprácu pri príprave vysokorýchlostných železničných spojení. V oblasti energetiky hodlá diskutovať o reforme trhu s elektrinou. Pokúsi sa tiež určiť spoločné ciele v kozmických aktivitách.

Rozširovanie EÚ

„Významnou a dlhodobou prioritou českého predsedníctva bude aj naďalej podpora ambicióznej politiky rozšírenia EÚ. Vrátane zrýchlenej integrácie partnerov do aktivít a politík EÚ,“ avizovala ČR.

V tomto zmysle zostanú kľúčovými partnerskými regiónmi V4 krajiny západného Balkánu a Východného partnerstva (Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Moldavsko, Ukrajina a Bielorusko – aktuálne sa nezúčastňuje na vládnej úrovni).

Český premiér Petr Fiala v piatok (30. 6.) po skončení samitu EÚ v Bruseli uviedol, že V4 má za sebou mnohé úspechy, a preto by nebolo vhodné „hodiť ju za hlavu“. Zdôraznil však, že medzi krajinami sú rozdiely, pred ktorými nemožno zatvárať oči.

Ostro skritizoval krok Poľska a Maďarska, ktoré na samite zablokovali prijatie záverov v oblasti migrácie. V mnohých oblastiach sa však podľa neho spolupracovať v rámci V4 dá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet