Na hlavný obsah

Členka vražedného kultu sa po polstoročí dostala z väzenia. Bude sa učiť používať internet či platobnú kartu

Leslie Van Houtenová strávila za mrežami 53 rokov.

Členka vražedného kultu sa po polstoročí dostala z väzenia. Bude sa učiť používať internet či platobnú kartu
Archívna snímka členky vraždeného kultu Charlesa Mansona Leslie Van Houtenová (vľavo a na spoločnej fotografii vpravo). Foto: ČTK/AP/DAMIAN DOVARGANES a ČTK/AP/ koláž RTVS

V Kalifornii prepustili členku vražedného kultu Charlesa Mansona Leslie Van Houtenovú. Agentúra AP v stredu (12. 7.) informovala, že kalifornské ministerstvo pre výkon trestu uviedlo, že Van Houtenovú podmienečne prepustili. Sedemdesiattriročná Leslie Van Houtenová strávila za mrežami 53 rokov v súvislosti s dvoma vraždami spáchanými v roku 1969.

Po prepustení Van Houtenová zamierila do prechodného ubytovania, uviedla jej právna zástupkyňa Nancy Tetreaultová. Očakáva sa, že jej zverenkyňa strávi v tomto domove približne rok a naučí sa základné zručnosti, ako napríklad šoférovať auto, nakupovať potraviny v obchode a platiť kreditnou kartou. „Musí sa naučiť používať internet. Potrebuje sa naučiť, ako nakupovať veci bez hotovosti. Je to úplne iný svet, ako keď išla do väzenia,“ poznamenala Tetreaultová.

Podľa agentúry AP bude Van Houtenovej podmienečný trest pravdepodobne trvať približne tri roky.

Najmladšia členka vražednej skupiny

Žena sa dostala na slobodu niekoľko dní po tom, ako kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že nebude blokovať jej podmienečné prepustenie. V máji kalifornský odvolací súd zrušil rozhodnutie Newsoma a rozhodol, že Van Houtenová má nárok na podmienečné prepustenie z doživotného trestu.

Guvernér sa mohol proti tomuto rozhodnutiu odvolať na Najvyšší súd Kalifornie. Oznámil však, že tak neurobí, pretože nemá šancu na úspech.

Van Houtenová mala v čase vrážd 19 rokov, čím sa stala najmladšou členkou vražednej skupiny okolo jedného z najznámejších amerických zločincov Charlesa Mansona. Ten zomrel vo väzení v roku 2017 vo veku 83 rokov.

Pozrite si fotogalériu niektorých zo stúpencov vražednej skupiny tzv. Mansonovej rodiny:

Mansonova rodina

Manson v roku 1967 založil spoločenstvo, ktoré sa do histórie zapísalo ako Mansonova rodina. So svojimi obdivovateľmi sa oddával nespútanému sexu a drogovým orgiám v San Franciscu.

V auguste 1969 nariadil svojim stúpencom, aby náhodne zabíjali obyvateľov bielej luxusnej štvrte Los Angeles. Manson im nariadil zavraždiť sedem ľudí vrátane herečky Sharon Tateovej, manželky režiséra Romana Polanského. Tateová mala v tom čase 26 rokov a bola v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Van Houtenovú odsúdili za pomoc Mansonovi a jeho ďalším stúpencom pri zabití majiteľa obchodu s potravinami Lena LaBianca a jeho manželky Rosemary v ich dome v Los Angeles 10. augusta 1969. Predchádzajúcu noc sa členovia Mansonovho kultu vlámali do domu, ktorý Tateová zdieľala s Polanským. Režisér bol v tom čase v Európe. Spolu s ňou zavraždili štyroch jej priateľov vrátane dedičky kávového impéria Abigail Folgerovej a kaderníka Jaya Sebringa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet