Na hlavný obsah

Cytostatiká sú pri výrobe karcinogénne. Lekárov v Prešove pred nimi po novom chráni izolátor

Ido o takzvaný biologický box.

Cytostatiká sú pri výrobe karcinogénne. Lekárov v Prešove pred nimi po novom chráni izolátor
Oddelenie prípravy cytostatík má k dispozícii nový bezpečnostný biologický box - izolátor s takzvanými rukávnikmi. Foto: RTVS

V prešovskej fakultnej nemocnici (FN) môžu pripravovať cytostatiká pre onkologických pacientov bezpečnejšie. Oddelenie má nový biologický box. Vďaka nemu sú zamestnanci chránení. Cytostatiká sú totiž pri ich príprave karcinogénne.

Cytostatiká sú lieky, ktoré ničia nádorové bunky v organizme, prípadne zastavia ich rast. Pracovníkom v laboratóriu však pri ich príprave hrozí, že sami dostanú nádorové ochorenie.

„Vo svete sú známe prípady, že zamestnanci velkých pracovísk, kým sa ešte nepoužívali tieto bezpečnostné boxy, sa potom, po niekoľkých rokoch, vracali do nemocníc ako pacienti,“ uvidela vedúca nemocničnej lekárne Jana Mihaľová.

Biologickému boxu v prešovskej fakultnej nemocnici sa v reportáži venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Doteraz v prešovskej nemocnici museli byť mimoriadne opatrní. Oddelenie prípravy cytostatík však už má k dispozícii nový bezpečnostný biologický box – izolátor s takzvanými rukávnikmi.

„Tento novoinštalovaný prístroj by mal úplne izolovať pracovníkov. Doteraz sme pracovali pod laminárnym boxom, kde pracovník pracoval bezprostredne s cytostatikom a oddeľovala ho len vzduchová medzera,“ vysvetlil Miroslav Fridl, vedúci oddelenia prípravy cytostatík.

„Tieto prístroje sú v podstate štandardom napríklad v Českej republike, vo všetkých oblastných nemocničných lekárňach alebo nemocniciach,“ skonštatovala Mihaľová.

Nelacný prístroj

Nový izolátor stál nemocnicu zhruba 76-tisíc eur. Oddelenie oň žiadalo tri roky, odkedy vzniklo. „My sme aj požadovali od ministerstva príspevok na takýto prístroj, ale nakoniec sme ho zakúpili sami. Sme na východnom Slovensku prví, ktorí takúto novinku máme,“ uviedla Ivana Pronerová, námestníčka riaditeľa FN v Prešove.

„Bezpečnosť budeme dodržiavať rovnako ako doteraz, to znamená rukavice, plášte a tak ďalej, ale z hľadiska nás ako pracovníkov je to určite bezpečnejšie. V podstate medzi nami a cytostatikom už neexistuje otvorený priestor,“ dodala Mária Dragulová, odborná garantka oddelenia prípravy cytostatík.

Oddelenie pripravuje denne zhruba 80 infúzií a injekcií

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny