Na hlavný obsah

Ďalšie grécke ostrovy zachvátili plamene. Na Korfu evakuujú obyvateľov aj dovolenkárov, týka sa to aj Slovákov

Teploty v Grécku v posledných dňoch prekročili 40 stupňov.

Úrady na gréckom ostrove Korfu v nedeľu (23. 7.) večer nariadili evakuáciu časti obyvateľstva pre lesný požiar na severe ostrova. Informuje o tom BBC. Ohrozené obyvateľstvo z viacerých oblastí na severe ostrova odvážajú do bezpečia prostredníctvom lodí.

Korfu je vyhľadávanou turistickou destináciou a nachádza sa v Iónskom mori západne od pobrežia Grécka a Albánska.

Úrady pre požiare nariadili aj evakuáciu na ostrove Evia. Na presun sa musia pripraviť obyvatelia zo štyroch obcí na tomto ostrove. Z ostrova zatiaľ v spojitosti s požiarmi nehlásia žiadne zranenia. Evia je podľa rozlohy a populácie druhý najväčší grécky ostrov po Kréte. Má približne 200-tisíc obyvateľov.

Teplota ovzdušia v Grécku v posledných dňoch prekročila 40 stupňov Celzia a na viacerých miestach krajiny vypukli lesné požiare. Na ostrove Rodos v Egejskom mori museli pred ohňom evakuovať približne 19-tisíc ľudí. Mnohí z nich museli opustiť hotely, keď sa oheň rozšíril z centrálnej časti ostrova aj k dovolenkovým letoviskám na pobreží.

Grécke záchranné zložky evakuovali aj občanov SR. Pri evakuácii dovolenkových rezortov pomáhali aj slovenskí hasiči, ktorí v rámci medzinárodnej pomoci pomáhajú práve na Rodose.

Situácii slovenských dovolenkárov sa venuje aj Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr a slovenské ministerstvá zahraničia a vnútra.

Na presune svojich občanov z oblastí postihnutých požiarmi pracujú aj ďalšie krajiny a letecké spoločnosti organizujú mimoriadne lety. Grécka polícia pre agentúru AFP uviedla, že z krajiny evakuovali už viac než 30-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet