Na hlavný obsah

Do boja proti divokým mačkám v Austrálii chcú nasadiť robotov pľujúcich jed

Cieľom vlády je zlikvidovať milióny mačiek.

Do boja proti divokým mačkám v Austrálii chcú nasadiť robotov pľujúcich jed
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Roboti pľuvajúci jed proti miliónom zdivočených mačiek. Čo sa na prvý pohľad zdá ako zápletka z akčného hollywoodskeho trháku, je v skutočnosti reálnym plánom austrálskej vlády. Mačky domáce, ktoré nemajú prirodzeného nepriateľa, sa na kontinente premnožili a likvidujú austrálske pôvodné druhy, píšu miestne médiá.

Cieľom vlády je do piatich rokov zlikvidovať šesť miliónov divokých mačiek. Nasadí proti nim 15 robotov s najmodernejším vybavením vrátane kamier, laserov či solárneho napájania, ktorí svojich mačacích protivníkov rozpoznajú podľa siluety a spôsobu, akým sa pohybujú. 

Len čo malú šelmu zameria, robot pomenovaný s odvolaním sa na latinský názov mačky (felis catus) Felixer jej na srsť strieka toxický gél označovaný ako jed 1080, ktorý mačka požije pri čistení kožuchu. Na jej úhyn stačí osem miligramov gélu.

Robot Felixer.
Robot Felixer.Foto: thylation.com

Divé mačky domáce majú podľa austrálskeho serveru WAToday každý deň na svedomí život deviatich miliónov zvierat, vrátane troch miliónov cicavcov, 1,7 milióna plazov či milióna vtákov.

V domácnostiach chované mačky sú na izolovanom kontinente najničivejším živočíšnym druhom. Ročne austrálsku ekonomiku stojí 300 miliónov austrálskych dolárov (182 mil. eur). Tie austrálske úrady vynaložia na nápravu škôd, ale aj na opatrenia na reguláciu populácie, ako sú návnady a pasty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet