Na hlavný obsah

Do USA mieri pápežov emisár pre mier na Ukrajine. Témou stretnutia bude aj ochrana detí

Kardinál bude v Spojených štátoch do stredy.

Do USA mieri pápežov emisár pre mier na Ukrajine. Témou stretnutia bude aj ochrana detí
Do Washingtonu pricestuje pápežov veľvyslanec Matteo Zuppi. Foto: TASR/AP

Osobitný vyslanec pápeža Františka pre vojnu na Ukrajine kardinál Matteo Zuppi v pondelok odcestoval do Washingtonu. V rámci mierových iniciatív Svätej stolice pre Ukrajinu chce podporiť humanitárne operácie týkajúce sa najmä detí. Podľa agentúry AP o tom v pondelok (7.7.) informoval Vatikán.

Návšteva kardinála Zuppiho potrvá do stredy. Nasleduje po jeho nedávnej misii v Moskve s predchádzajúcou zastávkou v Kyjeve, kde rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

V Moskve sa Zuppi stretol s ruskou komisárkou pre práva detí Marijou Ľvovovou-Belovovou, ako aj s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom, ktorý patrí k zástancom vojny rozpútanej Ruskom voči Ukrajine.

Medzinárodný trestný súd vydal na Ľvovovú-Belovovú a ruského prezidenta Vladimira Putina zatykače, pričom ich obvinil z únosu detí z Ukrajiny. Ruskí predstavitelia však popreli akékoľvek nútené adopcie a uviedli, že niektoré ukrajinské deti sú v Rusku v pestúnskej starostlivosti.

AP doplnila, že pápež František akceptoval žiadosť Ukrajiny, aby podľa možnosti zasiahol a pomohol vrátiť ukrajinské deti, ktoré boli po invázii Moskvy prevezené do Ruska. Pred časom pápež vyjadril nádej, že Svätá stolica môže vytvoriť podmienky pre spájanie vojnou rozdelených rodín.

Pápež chce koniec vojny

Vatikánsky hovorca v pondelok vo vyhlásení uviedol, že Zuppi cestuje do Washingtonu s úradníkom vatikánskeho štátneho sekretariátu. Podrobnosti o tom, s kým sa v hlavnom meste USA stretnú, Vatikán neoznámil.

„Návšteva sa koná v kontexte misie určenej na podporu mieru na Ukrajine a jej cieľom je výmena názorov a stanovísk k súčasnej tragickej situácii a podpora iniciatív v humanitárnej oblasti na zmiernenie utrpenia najviac postihnutých a zraniteľných ľudí, najmä detí,“ uvádza sa vo vyhlásení tlačovej služby Vatikánu.

Pápež František opakovane vyzýva na ukončenie vojny na Ukrajine, ale zdržal sa adresnej kritiky Moskvy. Podľa AP ide o súčasť tradície Vatikánu zachovávať diplomatickú neutralitu v konfliktoch, a to v nádeji, že Svätá stolica môže zohrávať zákulisnú úlohu pri obnovovaní či upevňovaní mieru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet