Na hlavný obsah

Európska centrálna banka opäť zvýšila základné úrokové sadzby, prekročili štyri percentá

Zvýšila ich deviatykrát po sebe.

Európska centrálna banka opäť zvýšila základné úrokové sadzby, prekročili štyri percentá
Sídlo Európskej centrálnej banky. Foto: TASR

Európska centrálna banka (ECB) v rámci boja proti vysokej inflácii opäť zvýšila úrokové sadzby, už deviatykrát po sebe. Rada guvernérov ECB vo štvrtok (27. 7.) rozhodla o zvýšení sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu.

Kľúčová úroková sadzba, za ktorú môžu komerčné banky získať od ECB nové peniaze, sa tak posunula na 4,25 percenta. Naposledy bola takto vysoko na začiatku globálnej finančnej krízy v októbri 2008. Informujú v správach agentúry AFP, DPA a Reuters.

Po rokoch nulových a záporných úrokových sadzieb ich začala ECB v júli 2022 zvyšovať najrýchlejším tempom vo svojej histórii.

Svoj boj proti inflácii zintenzívnil aj Federálny rezervný systém (Fed) v USA, ktorý v stredu (26. 7.) zvýšil svoju hlavnú úrokovú sadzbu na najvyššiu úroveň za posledných 22 rokov. Kľúčový úrok sa teraz pohybuje v pásme 5,25 až 5,5 percenta.

Vyššie úrokové sadzby zdražujú úvery, čo môže utlmiť dopyt a tým pôsobiť proti rastu cien. V júni sa inflácia v eurozóne oslabila. Podľa štatistického úradu EÚ Eurostat boli spotrebiteľské ceny v spoločenstve 20 krajín platiacich eurom o 5,5 percenta vyššie ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

To je výrazne viac ako strednodobá cieľová hodnota na úrovni dvoch percent, ktorú považuje ECB za optimálnu pre udržanie cenovej stability v strednodobom horizonte.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa kolísavé ceny energií a potravín, navyše v júni vzrástla na 5,5 percenta z májových 5,3 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika