Na hlavný obsah

Firmy znečisťujúce životné prostredie budú v Británii čeliť neobmedzeným pokutám

V súčasnosti je maximálna výška pokuty 250 000 libier.

Firmy znečisťujúce životné prostredie budú v Británii čeliť neobmedzeným pokutám
Ilustračná snímka dymu unikajúceho z komína. Foto: Unsplash

Spoločnosti a osoby v Británii budú čeliť neobmedzeným pokutám za znečisťovanie riek či iných druhov ekosystémov. Oznámila to v stredu (12. 7.) britská vláda. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Tento krok prichádza uprostred dlhotrvajúceho škandálu okolo privatizovaných vodárenských spoločností. Tie vypúšťajú do vodných tokov surové odpadové látky.

V súčasnosti je maximálna výška pokuty 250 000 libier. Zmena návrhu počíta so zavedením neobmedzených pokút. Zároveň umožní environmentálnym regulačným orgánom vyhnúť sa zdĺhavému trestnému konaniu.

Britská ministerka životného prostredia Thérese Coffeyová už v apríli avizovala plány na zavedenie neobmedzených pokút pre vodárenské spoločnosti, ktoré znečisťujú životné prostredie. Odvtedy sa návrh rozšíril o ďalšie zapojené strany, ako sú prevádzkovatelia energetických či odpadových zariadení. „Znečisťovatelia musia platiť vždy,“ uviedla vo vyhlásení Coffeyová z Konzervatívnej strany.

Pokuta 3,3 milióna libier

Britský súd minulý týždeň udelil spoločnosti Thames Water pokutu 3,3 milióna libier za znečisťovanie riek. Táto privatizovaná spoločnosť je najväčším dodávateľom vody v krajine.

Pokutu spoločnosti udelili krátko po tom, ako sa sprivatizované vodárenské spoločnosti v Spojenom kráľovstve zaviazali, že začnú vo veľkom investovať, aby predišli opakovanému znečisteniu.

Akcionári Thames Water do spoločnosti v pondelok (10. 7.) investovali 750 miliónov libier. Odvrátili tým jej dočasné opätovné znárodnenie, uvádza AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet