Na hlavný obsah

Dane z veľkého bohatstva môžu slúžiť v boji s klimatickou zmenou. EK zaregistrovala novú iniciatívu

Jej organizátori majú šesť mesiacov na zbieranie podpisov.

Dane z veľkého bohatstva môžu slúžiť v boji s klimatickou zmenou. EK zaregistrovala novú iniciatívu
Ilustračná snímka turbín veternej elektrárne. Foto: Unsplash

Európska komisia (EK) zaregistrovala v utorok (11. 7.) občiansku iniciatívu týkajúcu sa zdaňovania veľkého bohatstva v EÚ. Komisia oznámila, že sa rozhodla zaregistrovať európsku iniciatívu občanov s názvom „Zdaňovanie veľkého bohatstva na financovanie ekologickej a sociálnej transformácie“.

Organizátori iniciatívy vyzývajú eurokomisiu, aby ako predkladateľka celoúnijných zákonov zaviedla európsku daň z veľkého bohatstva v prospech ekologickej a sociálnej transformácie. Cieľom je prispieť k boju proti zmene klímy a nerovnosti v celej EÚ. Rovnako však aj zabezpečiť, aby európski občania platili svoj spravodlivý podiel pri dosahovaní týchto zámerov.

Rozhodnutie o registrácii má právnu povahu a zatiaľ nemá vplyv na konečné právne a politické závery EK týkajúce sa tejto iniciatívy ani na opatrenia, ktoré chce exekutíva EÚ prijať, ak iniciatíva získa potrebnú podporu občanov.

Predložená európska iniciatíva občanov spĺňa formálne podmienky stanovené v príslušných právnych predpisoch. Preto ju eurokomisia považuje za právne prípustnú a mohla ju zaregistrovať. V tejto fáze sa EK ešte nevenovala obsahu návrhu.

Milión podpisov z aspoň siedmich krajín

Po zaregistrovaní iniciatívy majú organizátori šesť mesiacov na to, aby spustili proces zbierania podporných podpisov. Do jedného roka musia získať milión podpisov od občanov z aspoň siedmich rôznych členských štátov EÚ. Eurokomisia sa následne bude musieť iniciatívou zaoberať. Môže sa rozhodnúť, či žiadosti vyhovie alebo nevyhovie, v oboch prípadoch musí svoje rozhodnutie zdôvodniť.

Európsku iniciatívu občanov zaviedla Lisabonská zmluva ako nástroj občanov na ovplyvňovanie tvorby politiky EÚ. Navrhovaná iniciatíva nesmie prekračovať rámec právomocí eurokomisie predložiť návrh právnej normy, nesmie predstavovať zjavné zneužitie práva, nesmie byť neopodstatnená či šikanujúca a nemôže byť zjavne v rozpore s hodnotami Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet