Na hlavný obsah

Francúzske súdy poslali za násilné protesty do väzenia vyše 700 osôb, priemerný vek zadržaných bol 17 rokov

Mnohí podozriví sa pred sudcu postavili ihneď po zadržaní.

Francúzske súdy poslali za násilné protesty do väzenia vyše 700 osôb, priemerný vek zadržaných bol 17 rokov
Ľudia pochodujú počas protestu proti policajnému násiliu. Foto: TASR/AP

Viac ako 700 ľudí odsúdili na trest odňatia slobody za nedávne násilné protesty vo Francúzsku, ktoré vyvolala smrť tínedžera zastreleného policajtom počas dopravnej kontroly. V stredu (19. 7.) o tom informoval francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti. Zároveň vyzdvihol „ráznu odpoveď samospráv“ na demonštrácie. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Súd vydal dohromady 1 278 rozsudkov, pričom až 95 percent obžalovaných čelilo obvineniam z trestných činov ako vandalizmus či útok na verejného činiteľa. Vo väzení sa už nachádza 600 osôb.

„Je nesmierne dôležité reagovať na protesty rázne a systematicky. Bolo to nevyhnutné na opätovné nastolenie verejného poriadku,“ povedal Dupond-Moretti.

Policajt zastrelil mladého Alžírčana

Protesty a násilnosti vypukli v celom Francúzsku po tom, ako policajt 27. júna pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu. Táto udalosť znovu oživila rasové napätie v krajine, ako aj dlhoročnú kritiku prístupu francúzskej polície k príslušníkom menšín.

Demonštrácie sa po niekoľkých dňoch podarilo potlačiť, na čom má zásluhu najmä 45 000 príslušníkov polície a bezpečnostných zložiek, ktorí boli vyslaní do ulíc.

Minister Dupond-Moretti opakovane vyzýval na prísne tresty, ktoré mali slúžiť ako odstrašujúci prostriedok. Viaceré súdy preto pojednávali aj cez víkend.

Policajná hliadka prechádza okolo graffiti s nápisom "Spravodlivosť pre Nahela".
Policajná hliadka prechádza okolo graffiti s nápisom „Spravodlivosť pre Nahela“.Foto: TASR/AP

Priemerný vek zadržaných bol 17 rokov

Mnohí podozriví sa pred sudcu postavili prakticky ihneď po zadržaní. Niektorí obhajcovia preto vyjadrili znepokojenie nad údajnou spravodlivosťou justičného systému a nadužívaní inštitútu vyšetrovacej väzby.

Agentúra AFP upozorňuje, že priemerný vek 3 700 zadržaných osôb bol len 17 rokov, pričom maloletí sa postavili pred špecializovaný súd pre deti. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin tiež vyhlásil, že až 60 percent zadržaných osôb nemalo v registri trestov predchádzajúci záznam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet