Na hlavný obsah

Francúzsko zažilo o niečo pokojnejšiu noc. Výtržníci však zaútočili na dom starostu mestečka pri Paríži

Jeho žena a jedno z detí utrpeli pri útoku zranenia.

Francúzsko zažilo o niečo pokojnejšiu noc. Výtržníci však zaútočili na dom starostu mestečka pri Paríži
Francúzski policajti v uliciach Paríža. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku bola v noci na nedeľu (2. 7.) situácia výrazne pokojnejšia ako v predchádzajúcich dňoch, uviedli servery denníkov Le Figaro a Le Monde. Strety hlásili predovšetkým zo stredomorského prístavného mesta Marseille a z Paríža.

Polícia v celej krajine zadržala 719 ľudí, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. Dodala, že ide stále o provizórnu, a nie konečnú bilanciu. Počas noci utrpelo zranenia 45 policajtov, zapálili 577 vozidiel a 74 budov a na verejných komunikáciách zaznamenali 871 požiarov, dodalo ministerstvo.

Predtým minister vnútra Gérald Darmanin informoval o zadržaní 427 ľudí. Protesty po smrti 17-ročného mladíka, ktorého zastrelil policajt, pokračovali piatu noc.

„Pokojnejšia noc vďaka rozhodnému postupu poriadkových síl,“ uviedol na Twitteri Darmanin. O ústupe násilností hovoril aj v sobotu (1. 7.) po noci, počas ktorej zadržali celkovo 1 311 ľudí.

Polícia pre ďalšie očakávané nepokoje v 68-miliónovej krajine znovu nasadila 45-tisíc policajtov, pričom oproti predchádzajúcim dňom výrazne zvýšila ich počet v Marseille a Lyone, kde strety patrili k najostrejším.

Práve v Marseille bola situácia najnapätejšia. V centre útočili desiatky mladých ľudí na zamrežované výklady obchodov. Neďaleko centra vyrabovali bar a zranili jeho majiteľov, na okrajoch zapaľovali odpadkové koše. Polícia sa opakovane stretla so skupinami výtržníkov, použila slzotvorný plyn.

V oblasti Lyonu sa podľa médií napätie oproti predchádzajúcim nociam o niečo znížilo. „Nie sme svedkami rovnakých scén rabovania ako včera, ale celý večer sa snažili formovať skupiny, ktoré by páchali škody,“ uviedla agentúra AFP. V okrajových štvrtiach mesta bolo počuť zábavnú pyrotechniku.

Útočili aj na starostovu rezidenciu

Na hlavnej parížskej triede Champs-Élysées boli od soboty stovky policajtov, ktorí sa opakovane dostávali do stretov so skupinami mladých mužov. Na niektorých miestach metropoly policajti čelili útokom zábavnou pyrotechnikou.

Opustené sú ulice v centre Nanterre na predmestí Paríža, kde 17-ročný Nahel žil. Mladíka so severoafrickými koreňmi polícia zastrelila, keď neuposlúchol jej príkazy pri cestnej kontrole, čo vyvolalo masové nepokoje.

Dom starostu mestečka L’Haÿ-les-Roses pri Paríži sa stal terčom útoku. Približne o 01.30 h v noci, zatiaľ čo sa starosta Vincent Jeanbrun nachádzal na radnici, výtržníci zaútočili na jeho dom za pomoci horiaceho vozidla, ktoré použili ako baranidlo, uviedol starosta na Twitteri.

Jeho manželka a jedno z dvoch detí utrpeli zranenia, dodal. Prokuratúra podľa agentúry AFP uviedla, že útok na starostov dom vyšetruje ako pokus o vraždu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pre nepokoje odložil štátnu návštevu Nemecka, ktorá sa mala začať v nedeľu. Agentúra Reuters súčasnú situáciu označuje za najťažšiu krízu, ktorej Macron čelí od protestov takzvaných žltých viest, ktoré sa začali v roku 2018.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Kučerová, ktorá sa prihlásila aj v živom vstupe z Paríža:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet