Na hlavný obsah

KĽDR zadržala Američana, ktorý nelegálne prekročil hranicu medzi dvoma Kóreami

Údajne má ísť o amerického vojaka.

KĽDR zadržala Američana, ktorý nelegálne prekročil hranicu medzi dvoma Kóreami
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký občan bez dovolenia prekročil demarkačnú líniu oddeľujúcu Južnú a Severnú Kóreu a vstúpil na územie KĽDR, kde ho zrejme zadržali. Informovalo o tom v utorok (18. 7.) Veliteľstvo OSN, ktoré dohliada na dodržiavanie pokoja zbraní medzi oboma znepriatelenými štátmi na Kórejskom polostrove.

Denník Tonga ilbo s odvolaním sa na juhokórejskú armádu uviedol, že išlo o amerického vojaka. Podľa americkej televízie CBS ho z disciplinárnych dôvodov poslali späť do USA. Po bezpečnostnej kontrole však na letisku sa vrátil a podarilo sa mu pripojiť k exkurzii na hranici medzi oboma Kóreami.

Taktiež agentúre Reuters zdroje z americkej armády potvrdili, že hranicu prekročil americký vojak, ktorý mal čeliť disciplinárnemu konaniu. Hranicu vraj prekročil dobrovoľne a bez povolenia.

Veliteľstvo OSN na Twitteri napísalo, že Američan prešiel hranicu bez povolenia pri organizovanej prehliadke demilitarizovaného pásma. „Spolupracujeme so severokórejskou armádou na vyriešení tohto incidentu,“ dodalo Veliteľstvo OSN.

Denník Tonga ilbo muža identifikoval ako vojaka Travisa Kinga. Neskôr jeho meno zmazal, informovala agentúra Reuters, ktorej sa totožnosť nepodarilo overiť. Taktiež podľa informácií televíznej stanice CBS News išlo o amerického vojaka.

Bol súčasťou exkurzie

Nemenovaný svedok zo skupiny CBS News povedal, že muž sa hlasno smial, načo vbehol medzi budovy v smere k hranici s KĽDR. „Najskôr som si pomyslel, že ide o zlý vtip, ale potom sa nevrátil a uvedomil som si, že to nebol vtip,“ povedal svedok.

„Bolo to na ceste späť k autobusu, išli sme k jednému z kontrolných stanovíšť. Niekto povedal, že nás išlo 43 tam a 42 späť,“ dodal svedok.

„Domnievame sa, že je teraz v severokórejskej väzbe a pracujeme s našimi náprotivkami z KPA (severokórejskej armády) na vyriešení tohto incidentu,“ uviedlo Veliteľstvo OSN.

Juhokórejské denníky s odvolaním sa na juhokórejské armádne zdroje uviedli, že muž bol so skupinou návštevníkov, vrátane civilistov, v „dedine prímeria“ Pchanmundžom, keď náhle prebehol tehlovú líniu vyznačujúcu hranicu.

Prípady, kedy by Američania alebo Juhokórejčania prešli do Severnej Kórey, sú veľmi zriedkavé a situácia je skôr opačná. Ako pripomína AP, od konca kórejskej vojny (1950-1953) utieklo do Južnej Kórey viac ako 30-tisíc Severokórejčanov, aby sa vyhli politickému útlaku a ekonomickým ťažkostiam vo svojej vlasti.

Obe krajiny su stále technicky vo vojnovom stave, pretože konflikt sa skončil len prímerím, nie podpisom mierovej zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet