Na hlavný obsah

Komisia zaregistrovala všetkých 25 politických subjektov do parlamentných volieb 2023

Oznámil to predseda komisie Ladislav Orosz.

Komisia zaregistrovala všetkých 25 politických subjektov do parlamentných volieb 2023
Na snímke uprostred je predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz pred žrebovaním čísel kandidátok. Foto: RTVS

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaregistrovala na svojom stredajšom (12. 7.) zasadnutí 25 kandidátnych listín od politických subjektov kandidujúcich v septembrových parlamentných voľbách. Oznámil to predseda komisie Ladislav Orosz.

Komisia v stredu preverovala podané kandidátne listiny, zaregistrovala ich a vyžrebovala im čísla. Počet kandidátok sa ešte môže znížiť, pokiaľ nejaký subjekt z volieb odstúpi. Kandidátky zverejnia na webe Ministerstva vnútra SR.

Subjekty museli uhradiť volebnú kauciu vo výške 17-tisíc eur. Po podaní kandidátky nie je možné ju dopĺňať o ďalších kandidátov a ani meniť ich poradie. Kandidovať za poslanca Národnej rady (NR) SR môže občan SR, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕši 21 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenska.

Politický subjekt môže najneskôr 48 hodín pred voľbami vziať späť celú svoju kandidátku. Takisto sa môže aj kandidát najneskôr 48 hodín pred začatím sa volieb svojej kandidatúry vzdať alebo ho môže strana odvolať.

Predčasné parlamentné voľby sa budú konať v sobotu 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, končí sa 48-hodinovým volebným moratóriom. Politické subjekty môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Musia mať transparentný účet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko