Na hlavný obsah

Na kandidátnych listinách sa objavili bizarné názvy povolaní, zaoberá sa nimi komisia pre voľby

Strany sa tiež dozvedia čísla svojich kandidátok.

Na kandidátnych listinách sa objavili bizarné názvy povolaní, zaoberá sa nimi komisia pre voľby
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kandidujúce strany do parlamentných volieb sa dozvedia čísla svojich kandidátok. Vyžrebuje ich štátna komisia pre voľby po registrácii strán a ich kandidátov v závere stredajšieho (12. 7.) rokovania.

Pred tým, než sa k žrebovaniu čísel dostane, sa zameria na viacero vecí. Informovala o tom redaktorka RTVS Nina Janešíková v relácii Aktuálne :24.

Medzi bodmi rokovania je okrem overovania zaplatenia kaucie kandidujúcimi stranami aj uvádzanie bizarných názvov povolaní. Niektorí kandidáti miesto svojho skutočného povolania uviedli okrem iných aj „bojovník proti mafii“ či „vyznávač kresťanských hodnôt.“ I keď komisia skonštatovala, že nejde o nič protizákonné, táto skutočnosť stojí za diskusiu.

Žrebovaniu predchádza aj kompletné preskúmanie kandidátnych listín či spomínané overovanie zaplatenia predvolebnej kaucie vo výške 17-tisíc eur. Pokiaľ komisia zistí nezrovnalosti, politický subjekt nezaregistrujú.

Môže sa stať, že niektorý kandidát bude figurovať vo dvoch listinách. V tom prípade by ho komisia vyškrtla a nemohol by v tohtoročných parlamentných voľbách kandidovať. Takýto prípad sa vyskytol aj v minulých, aj v týchto voľbách, avšak kandidáti si ešte pred registráciou vybrali len jednu stranu, a teda sa volieb mohli zúčastniť.

V roku 2020 sa na dvoch kandidátkach, strany SaS a OĽANO, ocitol poslanec Ján Krošľák (OĽANO). Tento rok išlo o Viliama Tankóa, ktorého uviedla na kandidátnej listine trojkoalície OĽANO, Za ľudí a Kresťanskej únie aj na kandidátke Aliancie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko