Na hlavný obsah

Krymský most je podľa Ukrajiny zbytočná stavba, zodpovednosť za útok odmietla

Rusko hovorí o teroristickom čine.

Krymský most je podľa Ukrajiny zbytočná stavba, zodpovednosť za útok odmietla
Zničená časť Kerčského mosta. Foto: TASR/AP

Ukrajina oficiálne oznámila, že nestála za nočnými útokmi na moste ponad Kerčský prieliv, ktorý spája pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským polostrovom Krym. Ukrajinská armáda naznačila, že by to mohla byť provokácia zo strany Moskvy. Referuje o tom web news.sky.com.

„Bez komentára. Môžeme akurát citovať slová šéfa obranného spravodajstva Kyryla Budanova, že Krymský most je zbytočná stavba,“ vyhlásil hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov.

Predtým agentúra AFP informovala, že podľa zdroja z prostredia ukrajinských bezpečnostných zložiek za útokom stoja krajinská bezpečnostná služba (SBU) a námorníctvo. „Dnešný útok na Krymský most bol špeciálnou operáciou SBU a námorníctva,“ povedal nemenovaný zdroj. Dodal tiež, že pri útoku použili vodné drony.

Rusko opísalo útok, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia, ako „teroristický čin“ a tiež z neho obvinilo ukrajinské jednotky. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Ruská vyšetrovacia komisia potvrdila, že pri útoku prišli o život dvaja civilisti – muž a žena, ktorí išli po moste autom. Ich maloletá dcéra utrpela zranenia.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v príspevku na sociálnych sieťach uviedla, že „útok na Krymský most uskutočnil kyjevský režim“.

Výbuchy na moste, zastavená doprava

K útoku na Krymský most došlo v noci na pondelok. Stránka „Správy z Kerča Krymu Ruska“ na ruskej sociálnej sieti VKontakte informovala o dvoch výbuchoch, ku ktorým malo dôjsť o 03.04 h a 03.20 h miestneho času. Bolo ich počuť v rôznych častiach mesta Kerč ležiaceho na Kryme.

Ruskojazyčné vysielanie stanice BBC následne informovalo, že dopravu na moste z „dôvodu núdzovej situácie“ pozastavili. Kremľom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov na svojom účte v aplikácii Telegram uviedol, že orgány činné v trestnom konaní a všetky zodpovedné úrady na prípade pracujú.

Približne 19 kilometrov dlhý Krymský (Kerčský) most utrpel vážne poškodenie už pri výbuchu 8. októbra 2022. Koncom mája sa k tomuto útoku prvýkrát prihlásila ukrajinská tajná služba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet