Na hlavný obsah

Na Krymskom moste prerušili dopravu, bolo tam počuť explózie. O život prišli dvaja ľudia

Jeden ďalší človek sa zranil.

Na Krymskom moste prerušili dopravu, bolo tam počuť explózie. O život prišli dvaja ľudia
Kerčský most spájajúci okupovaný Krym s Ruskom. Foto: TASR/AP

Most spájajúci Rusko s anektovaným Krymom bol v noci na pondelok (17. 7.) vážne poškodený. Doprava na ňom bola skoro ráno prerušená pre „mimoriadnej udalosti“, píše BBC s odvolaním sa na miestne zdroje. Server jej ruskojazyčnej verzie spomína dvojicu explózií, agentúra TASS s odvolaním sa na ruské úrady informovala o dvoch mŕtvych a zranenom dieťati. 

Jeden diel vozovky bol poničený, poškodený bol tiež ďalší, uviedol spravodajský kanál Baza, ktorý v sociálnej sieti Telegram tiež zverejnil zábery spôsobených škôd. Tie ukazujú aj ďalšie zábery šíriace sa internetom.

Ruské ministerstvo dopravy podľa TASS potvrdilo poškodenie vozovky, mostné piliere vraj poškodené neboli. Železničná doprava cez most, ktorý predstavuje dôležitú zásobovaciu tepnu ruských vojsk bojujúcich na Ukrajine, bola podľa záberov z internetu medzičasom obnovená.

Výbuchy bolo podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva BBC, počuť po 3.00 h miestneho času (4.00 h SELČ) z mesta Kerč, v ktorom most ústi na Krym. Ruské úrady uviedli, že sa incident, ktorého povahu zatiaľ nespresnili, stal pri 145. pilieri mosta. Podľa agentúry Ukrinform poškodil najmenej jedna časť mosta medzi dvojicou pilierov.

Zranilo sa jedno dievča

Udalosť si vyžiadala životy muža a ženy, manželského páru z ruskej Belgorodskej oblasti, ako uviedol tamojší gubernátor. Ich dcéra je podľa ruských médií na jednotke intenzívnej starostlivosti, podľa skorších správ utrpela poranenia hlavy. Podľa BBC mali rodičia 40 a 36 rokov a dievčatko 14. Na záberoch z miesta, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, vidieť stojace poničené auto.

Proruské úrady informovali o zastavení automobilovej prevádzky a vyzvali obyvateľov, aby na most nevchádzali. Prerušená bola podľa agentúry TASS tiež trajektová a železničná doprava.

„Vzhľadom na súčasnú situáciu žiadam obyvateľov a hostí polostrova, aby sa zdržali cestovania cez Krymský most a z bezpečnostných dôvodov zvolili alternatívnu pozemnú trasu cez nové regióny,“ napísal na telegrame šéf Ruskom dosadenej správy Krymu Sergej Aksjonov. Ako „nové regióny“ Rusko označuje ukrajinskú Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť, ktoré čiastočne okupuje.

Vytvorila sa dopravná zápcha

Napriek tejto výzve sa na príjazde k mostu z ruského Krasnodarského kraja podľa ruských médií vytvorila dopravná zápcha. A to s dĺžkou asi štyri kilometre. Krym je obľúbenou destináciou ruských turistov. Ruské úrady aj preto zdôraznili, že polostrov je dostatočne zásobený pohonnými látkami aj jedlom.

Nočný útok na Krymský most bol špeciálnou operáciou ukrajinského vojenského námorníctva a tajnej služby SBU, napísal v pondelok server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na nemenované zdroje. „Most napadli pomocou diaľkovo ovládaných hladinových plavidiel. Bolo ťažké most zasiahnuť, ale nakoniec sa to podarilo,“ citoval portál svoj zdroj z SBU.

Naopak hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinských ozbrojených síl Natalija Humeňuková označila incident za možnú provokáciu zo strany Ruska. „Vytváranie takýchto provokácií, ktoré okupačné úrady na Kryme okamžite veľmi hlasno hlásia, je typickým spôsobom riešenia problémov zo strany úradov Krymu a agresorskej krajiny,“ povedala v rozhlase.

Ruskom dosadený predseda krymského snemu Vladimir Konstantinov označil poškodenie mosta za výsledok ukrajinského útoku. „Kyjevský teroristický režim spáchal v noci na pondelok nový zločin – zaútočil na Krymský most. V Kyjeve nemohli nevedieť, že cestná časť mosta je výlučne civilný objekt. Ale to teroristov nikdy nezastavilo a nezastaví,“ citovala ho agentúra TASS.

Konstantinov zdôraznil, že je nutné zbaviť Kyjev možnosti podnikať takéto útoky. Za nevyhnutnú pokladá aj „odplatu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet