Na hlavný obsah

Maďarsko a Poľsko stále na chvoste EÚ v dodržiavaní princípov právneho štátu

Eurokomisia vydala hodnotenie stavu právneho státu v Únii.

Maďarsko a Poľsko stále na chvoste EÚ v dodržiavaní princípov právneho štátu
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

V Maďarsku a Poľsku pretrvávajú významné problémy ohrozujúce nezávislosť justičných orgánov, pluralitu médií či efektívny boj proti korupcii a konfliktu záujmov. V každoročnom hodnotení stavu právneho štátu vo všetkých 27 členských krajinách to v stredu (5. 7.) uviedla Európska komisia (EK).

Podľa podpredsedníčky komisie Věry Jourovej členské krajiny čiastočne či úplne splnili dve tretiny odporúčaní. Väčšina štátov však stále vykazuje väčšie či menšie nedostatky. Celkový stav demokracie a právneho štátu v EÚ zostáva na podobnej úrovni ako vlani, povedala.

Rovnako ako v troch predchádzajúcich prípadoch hodnotila Komisia štyri oblasti. Súdne systémy, boj proti korupcii, pluralitu médií a celkovú kontrolu a vyváženosť inštitúcií.

„Nikdy nebudem úplne spokojná, pretože je tu ešte veľa vecí na zlepšenie,“ konštatovala Jourová, ktorej tím koordinoval prípravu štvrtej výročnej správy.

Nedostatky sa netýkajú len Maďarska a Poľska, tieto dve krajiny však podľa komisie vykazujú v spomínaných kapitolách najväčšie medzery. Maďarsko síce prišlo s niektorými reformami v boji s korupciou či konfliktom záujmov, ktorými únijná exekutíva podmienila uvoľnenie zmrazených peňazí z európskych fondov, neukázalo však ich fungovanie v praxi.

Situácia v Poľsku, ktorému Komisia zatiaľ tiež blokuje výplatu peňazí z mimoriadneho postpandemického fondu, sa potom od vlaňajška prakticky nezmenila.

Pluralita médií v ohrození

Brusel má obavy, že vlády v oboch krajinách sa snažia obmedzovať nezávislosť justície, neumožňujú efektívne vyšetrovanie korupcie a konfliktu záujmov či obmedzujú práva menšín a mimovládnych organizácií.

Napríklad pluralita médií je podľa stredajšej správy vo veľkom ohrození popri Poľsku a Maďarsku tiež v Rumunsku a Bulharsku.

Správa je pre členské štáty nezáväzná, Komisii slúži ako východisko pre odporúčania a dialóg so štátnymi orgánmi. Dokument vznikol na základe kombinácie faktov a toho, ako jednotlivé oblasti právneho štátu vnímajú obyvatelia konkrétnych krajín.

Podľa Jourovej sa analýza opiera o údaje od viac ako 500 orgánov, zatiaľ čo pred tromi rokmi ich bolo len 300.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet