Na hlavný obsah

Matovič, Grendel, Záborská a Remišová na posledných miestach kandidátky. Líderkou koalície Jurinová

Voľby rozhodnú aj o novom predsedovi OĽANO.

Matovič, Grendel, Záborská a Remišová na posledných miestach kandidátky. Líderkou koalície Jurinová
Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová počas predstavenia kandidátnej listiny trojkoalície OĽANO-Kresťanská únia-Za ľudí. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Líderkou trojkoalície OĽANO, Kresťanská únia a Za ľudí v predčasných parlamentných voľbách bude predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Oznámil to v stredu (5. 7.) predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Zároveň potvrdil, že on sám na kandidátnej listine obsadí už tradične posledné 150. miesto.

Zo 149. miesta bude kandidovať predseda Novy Gábor Grendel. Poslankyňa Anna Záborská z Kresťanskej únie bude na 148. mieste a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová na 147. mieste. Bývalý člen SaS a exminister obrany Ľubomír Galko kandiduje z miesta 146.

Dvojkou kandidátky bude generálny manažér a člen predsedníctva OĽANO Július Jakab, ktorý bol vedúcim Úradu vlády SR. Piate miesto obsadil predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

V prvej desiatke je tiež Ján Magušin, ktorý šéfoval kancelárii na ministerstve investícii pod Remišovou, či hovorca hnutia OĽANO Matúš Bystriansky. Na ôsmom mieste bude bývalá štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská a z deviateho miesta kandiduje exminister zdravotníctva Marek Krajčí.

Prvú desiatku uzatvára exminister vnútra Roman Mikulec. V prvej dvadsiatke figuruje aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš či bývalá ministerka kultúry Natália Milanová. Kompletný zoznam členov na kandidátnej listine si môžete pozrieť tu.

Boj o predsedníctvo

Šéf hnutia tiež prezradil, že ten, kto z dvojice Matovič a Jurinová dostane viac preferenčných hlasov, sa stane predsedom OĽANO. „Členovia hnutia garantujú, že následne formálne vôľu ľudí pretavia počas snemu do oficiálneho hlasovania,“ povedal Matovič.

Jurinová uviedla, že na základe výsledkov volieb sa rozhodne, aký mandát si uplatní. Či zostane predsedníčkou kraja, alebo zaujme novú pozíciu.

Matovič opätovne zdôraznil, že nepôjde do koalície so Smerom-SD, Hlasom-SD, Republikou, ĽSNS a SNS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko