Na hlavný obsah

Ministerstvo školstva chce určiť sumy maximálneho ročného školného pre externú formu štúdia

Najnižšie školné majú mať napríklad študenti filozofie či práva.

Ministerstvo školstva chce určiť sumy maximálneho ročného školného pre externú formu štúdia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR chce určiť sumy maximálneho ročného školného na akademický rok 2024/2025 pre jednotlivé študijné programy v externej forme štúdia. Vyplýva to z opatrenia, ktoré rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Cieľom návrhu opatrenia je určiť maximálne sumy ročného školného. Týkajú sa verejných vysokých škôl a štátnych vysokých škôl a sú určené pre študijné programy poskytované v externej forme štúdia.

„Pri určení maximálneho ročného školného sa zohľadňuje dotácia pripadajúca na jedného študenta podľa metodiky rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu pre verejné vysoké školy,“ vysvetlil rezort školstva v predkladacej správe.

Zo zverejneného materiálu vyplýva, že suma maximálneho ročného školného závisí od ekonomickej náročnosti. „Tá sa v súčasnosti zohľadňuje v závislosti od študijného odboru, v ktorom sa získava vysokoškolské vzdelanie, absolvovaním príslušného študijného programu a stupňa získavaného vysokoškolského vzdelania. Preto treba určiť rôzne sumy maximálneho ročného školného v jednotlivých študijných odboroch. Respektíve študijných programoch v príslušnom študijnom odbore,“ vysvetľuje ministerstvo školstva v predloženom materiáli.

Kde budú študenti platiť najmenej?

Najnižšie maximálne ročné školné majú mať študenti študijných odborov filozofia, historické vedy, politické vedy, právo, psychológia, sociálna práca, sociológia a sociálna antropológia, teológia či vedy o umení a kultúre.

Na prvom stupni by mali študenti týchto odborov platiť 1 760 eur, na druhom 2 490 eur a na treťom 4 960 eur. Na treťom stupni by maximálnu výšku školného v hodnote 4 960 eur mali platiť aj študenti odborov ekonómia a manažment, filológia, logopédia a liečebná pedagogika, mediálnych a komunikačných štúdií, ošetrovateľstva, pôrodnej asistencie, učiteľstva a pedagogických vied, umenia a vied o športe.

Najvyššie maximálne ročné školné majú platiť študenti odboru veterinárske lekárstvo. Na prvom stupni to má byť suma 6 750 eur. Na druhom to bude 9 410 eur a na treťom 8 780 eur. V prípade spojeného prvého a druhého stupňa to bude 7 820 eur. Študenti zubného lekárstva by za spojený prvý a druhý stupeň mali platiť 5 650 eur. Za tretí stupeň štúdia zase 13 510 eur.

Dátum účinnosti sa navrhuje od 1. septembra. A to z dôvodu, aby boli sumy maximálneho ročného školného pre jednotlivé študijné odbory známe v dostatočnom predstihu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko