Na hlavný obsah

V sklade munície na Kryme vypukol požiar, výbuchy trvajú už viac ako 24 hodín

Upozornil na to ruský server Meduza.

V sklade munície na Kryme vypukol požiar, výbuchy trvajú už viac ako 24 hodín
Dym stúpa z horiaceho muničného skladu na Kryme. Foto: ČTK/AP/Viktor Korotayev

Munícia v sklade vojenskej základne na východe Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova Krym, v ktorom v stredu (19. 7.) vypukol požiar, ďalej vybuchuje, a to už viac ako 24 hodín.

Upozornil na to ruský server Meduza, ktorý pôsobí v lotyšskom exile. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie podľa agentúry Interfax uviedlo, že munícia už nevybuchuje tak často ako predtým a že sa situácia v postihnutom okrese začína stabilizovať.

Príčiny požiaru úrady doteraz neoznámili. Médiá predpokladajú, že základňu v hlbokom tyle ruských vojsk, zasiahli buď riadené strely dodané Ukrajine zo Západu, alebo drony. Kyjev sa tradične zdržal vyjadrenia.

V niektorých obciach, z ktorých museli v stredu evakuovať obyvateľstvo, bolo podľa ministerstva už možné pristúpiť k obhliadke napáchaných škôd a pátraniu po nebezpečných predmetoch, ktoré by mohli explodovať.

Úrady evakuovali obyvateľov piatich dedín z okolia vojenskej základne, spolu viac ako 2 200 ľudí. Väčšina z nich odišla k príbuzným a známym. Asi 70 ľudí využilo ubytovanie ponúknuté úradmi.

Pre požiar muničného skladu úrady tiež uzavreli niekoľko kilometrov hlavného cestného ťahu po polostrove, ktorý vedie od Krymského mosta do Sevastopolu. Dopravu viedli obchádzkami po cestách nižšej kategórie.

Požiar vypukol po útoku dronov

Ukrajinský polostrov Krym Rusko anektovalo v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom. Ruskom dosadený šéf správy Krymu Sergej Aksjonov v stredu povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že sa situácia nevymkla kontrole a vráti sa k normálu v priebehu 24 hodín. Putin v reakcii vyhlásil, že „bude potrebné ešte vyriešiť príčiny“ požiaru, dodala Meduza.

Vypuknutie požiaru na ruskej základni nasledovalo po utorkovom (18. 7.) útoku desiatok ukrajinských dronov, ktorý sa protivzdušnej obrane polostrova podľa ruských úradov podarilo odraziť, a pondelkovom (17. 7.) poškodení cestnej časti Krymského mosta výbuchmi, ktoré ruské úrady pripísali ukrajinským diaľkovo ovládaným hladinovým plavidlám.

Pri útoku prišli o život dvaja ľudia. Aksjonov vo štvrtok ohlásil ďalší útok ukrajinského dronu, ktorý podľa gubernátora poškodil štyri budovy v obci na severozápade polostrova. Jeden človek prišiel o život.

Poškodený most predstavuje dôležitú tepnu pre zásobovanie ruských vojsk bojujúcich na Ukrajine. Vlaky po moste začali opäť jazdiť niekoľko hodín po útoku, ale cestnú premávku sa podľa Interfaxu podarilo obnoviť po takmer 24 hodinách len v jednom pruhu.

Po útoku na most, ktorý otváral osobne prezident Putin ako symbol spojenia Ruska a Krymu, zrušili turisti asi desať percent rezervácií v hoteloch a penziónoch na polostrove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet