Na hlavný obsah

Američan 30 rokov tajil matkinu smrť, aby mohol naďalej poberať jej dôchodok

Získal tak viac ako 830-tisíc dolárov.

Američan 30 rokov tajil matkinu smrť, aby mohol naďalej poberať jej dôchodok
Federálny súd v San Diegu. Foto: Twitter/USCourtsCASD

Šesťdesiatpäťročný muž z Kalifornie sa úradom priznal, že vyše 30 rokov tajil smrť svojej matky a poberal jej dôchodok a vdovské príspevky. Celková výška škody presahuje 830-tisíc dolárov (takmer 762-tisíc eur). Informoval o tom denník Los Angeles Times.

Donald Felix Zampach sa v utorok (4. 7.) na federálnom súde v San Diegu priznal k podvodom a praniu špinavých peňazí, ktoré podľa federálnych žalobcov viedli ku krádeži viac ako 830-tisíc dolárov z verejných prostriedkov v priebehu viac ako troch desaťročí.

Okrem toho si za tento čas tiež podvodne nechal vystaviť kreditné karty, na ktorých minul asi 30-tisíc dolárov (vyše 27-tisíc eur).

Zampachovej matke diagnostikovali rakovinu pankreasu a ona sa potom presťahovala do Japonska, kde sa narodila. Zomrela koncom októbra 1990, ale Zampach to úradom v USA neoznámil.

Podľa denníka Los Angeles Times o úmrtí matky informoval americkú ambasádu v Tokiu, no zámerne do formulára nenapísal jej číslo sociálneho zabezpečenia, aby jej na účet naďalej chodili peniaze. Pred jej smrťou tiež previedol vlastníctvo matkinho domu v južnej Kalifornii na seba a podal žiadosť o bankrot.

Mnoho rokov po matkinej smrti potom Zampach používal jej bankové účty, falšoval jej podpisy a podával sfalšované daňové priznania. Smrť svojej matky úradom za celý ten čas nenahlásil.

„Tento obžalovaný nielen pasívne vyberal šeky zasielané jeho zosnulej matke. Išlo o premyslený podvod trvajúci viac ako tri desaťročia, ktorý vyžadoval agresívne konanie,“ uviedol prokurátor Andy Grossman vo vyhlásení.

Zampacha prepustili na kauciu a 20. septembra sa má postaviť pred súd. Súčasťou dohody o priznaní viny je, že príde o dom a peniaze z neho použije na zaplatenie odškodného.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet